fejm.ba

Društvo

Značaj testiranja u fokusu Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a se 2018. godine obilježava sa sloganom: “Saznaj svoj HIV status”.

Za sve osobe koje misle da su iz bilo kojeg razloga u mogućem riziku od dobijanja HIV-a od posebne je važnosti da svoj HIV status saznaju što ranije, za što je jedini siguran način HIV testiranje. Rezultati HIV testa omogućavaju osobama da donesu informisane odluke o svojoj budućnosti i žive dug i kvalitetan život.

Stoga je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a fokusirana na značaj testiranja za prevenciju i liječenje HIV-a, navodi se u saopćenju predstavništva Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH.

Procjenjuje se da 25-30 posto osoba koje žive sa HIV-om u svijetu nije svjesno svog HIV statusa. Podaci pokazuju da dok se ukupni broj godišnjih testova na HIV u istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji i dalje povećava, udio testova među ključnim populacijama se smanjuje (uključujući korisnike droga, homoseksualce i druge muškarce koji imaju seks s muškarcima, pacijente sa spolno prenosivim infekcijama). Uz ovo, region ima najveću stopu stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om, što direktno doprinosi niskoj stopi testiranja na HIV, kasnim postavljanjem dijagnoze i samim tim i kasnim početkom terapije.

Regija ima vrlo nisku pokrivenost ART-om, procjenjuje se da samo 28 posto HIV pozitivnih osoba kojima je potrebna antiretrovirusna terapija ima pristup terapiji.

Prema zvaničnim podacima, do sada su u Bosni i Hercegovini (BiH) ukupno registrirovane 343 HIV pozitivne osobe. U 2018. godini prijavljeno je 27 novih slučajeva HIV-a u BiH, među kojima je sedam slučaja obolijevanja od AIDS-a. Iako se Bosna i Hercegovina smatra zemljom sa niskom stopom prevalencije HIV-a (manje od 0,1 posto) prisutni su brojni faktori rizika koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do značajnog povećanja ove stope.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh