fejm.ba

Kultura

Zijah Sokolović sa kultnom predstavom u četvrtak gostuje u Živinicama

U nastavku teatarske revije “Četvrtkom u pozorište” publika će 10. oktobra imati priliku uživati u kultnoj predstavi Zijaha A. Sokolovića “Glumac je…glumac je…glumac” na Velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Impresivan glumački i autorski put Zijaha Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na teatarskim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad i edukacijske teatarske projekte te autorstvo monodrama koje su od ovog glumca, redatelja, univerzitetskog profesora i autora stvorile neku vrstu teatarske institucije.

Njegova monodrama “Glumac… je glumac… je glumac”, kultna je predstava koju je odigrao više od 1.600 puta širom svijeta. Monodrama o kojoj je u svijetu napisano više od 500 kritika i tekstova, premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Nakon predstave bit će upriličeno i druženje sa Sokolovićem te predstavljanjem njegove knjige o fenomenu te predstave, saopćeno je iz BKC-a Živinice.


BH Telecom
Na vrh