fejm.ba

Društvo

Zenida Huremović iz Tuzle izrađuje razne unikatne rukotvorine

Piše: Dejla Bajrić

Zenida Huremović iz Tuzle je 27-godišnjakinja koja je odlučila svoje slobodno vrijeme iskoristiti  izrađujući razne unikatne proizvode.

Zenida već nekoliko mjeseci ručno izrađuje pletene čarape, slike i šolje u 3D dimenziji, lampe u tegli, tegle sa motivima i pletene dekice. Kreativnost je, kako kaže, uvijek bila prisutna u njenom životu i ispoljavala se kroz razne rukotvorine.

“Do izrade proizvoda došlo je sasvim slučajno.”kaže Zenida. “Dugo sam željela kupiti šolje sa motivom Djeda Mraza za supruga i sebe. Međutim, nakon duge potražnje ipak nisam uspjela kupiti šolje, te sam odlučila da ih pokušam izraditi sama,”dodala je.

Nakon izrade je, kako kaže, objavila fotografiju šolja na društvene mreže. Poslije objave uslijedili su brojni upiti od prijatelja, gdje mogu pronaći iste ili slične šolje. Kada je objasnila da je to sama izradila, prijatelji su je zamolili da isto učini i za njih. Poslije prve narudžbe na nagovor bliskih ljudi, Zenida je odlučila napraviti Facebook stranicu Kreativna radionica Mika  na kojoj je objavila sve dotadašnje radove.

Najčešća narudžba su šolje sa motivima po želji koje su uvijek idealan poklon. Nakon izrade motiva šolje se moraju ispeći, izlakirati i dobro osušiti prije nego što se isporuče kupcu. Izrada nekih proizvoda je lagana i brza dok se komplikovanije narudžbe moraju raditi i po nekoliko dana, zavisno od toga koliko je narudžba zahtjevna. Kada dobije narudžbu za izradu nekog proizvoda Zenida traži fotografiju ili opis detalja kako bi konačan proizvod bio upravo ono što je kupac i zamislio.

“Najvažnije mi je da je kupac zadovoljan i da su njegova očekivanja ispunjena. Uvijek se trudim da što slikovitije prikažem ono što se od mene traži. Ukoliko radim motiv neke osobe ili kućnog ljubimca orijentišem se prema fotografijama koje kupac pošalje, kako bih što slikovitije odrazila stvarnost. Izuzetno me raduje svaka nova izrada i istinski uživam u tome.” kazala je Huremović. 

Iako je izrada rukotvorina još uvijek Zenidin hobi, ona namjerava i dalje da se bavi time jer to doživljava kao  mogućnost da nekoga obraduje svojim proizvodima ispunjava i čini sretnom.

“Vjerujem da je za svaki posao važno da oslobodimo kreativca u sebi, i tek tada postajemo svjesni šta sve možemo postići!”zaključila je Zenida za kraj razgovora.


BH Telecom
Na vrh