fejm.ba

BiH

Zbog kašnjenja u plaćanju BiH neće dobiti u prvom krugu covid vakcine

Vezano za informacije koje su se pojavile u vezi s nabavkom vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam, Federalno ministarstvo zdravstva  obavještava da je u petak, 11.decembra  zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10.decembra  u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15.decembar.

Kako je navedeno u ovom aktu, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od strane Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 7.decembra  o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi, ističe se u saopćenju  Federalnog ministarstvo zdravstva.

Navode da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

-Istog dana kada smo dobili dopis  Ministarstva civilnih poslova BiH, to jest 11.decembra,  Federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa u od 11.564.738,92 KM.

Odgovor Federalnog ministarstva finansija dobili smo 14.decembra  u kojem predlažu da sačinimo Informaciju prema Vladi Federacije BiH, što je ovo ministarstvo i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala – navodi se u saopćenju.

Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021. godinu.

U saopćenju Federalnog ministarstvo zdravstva  se napominje da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država Bosna i Hercegovina. Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entitetskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije.

Federalno ministarstvo zdravstva ističe da je  pravovremeno poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi Federacije BiH obavijestivši je u najbržem roku, to jest, isti dan o potrebi osiguranja finansijskih sredstava prema zahtjevu GAVI-a, kaže se na kraju saopćenja Federalnog ministarstva zdravstva.

 


BH Telecom
Na vrh