fejm.ba

Vijesti

Završena konkursna procedura u školama TK za 1.568 pozicija

Konkursna procedura za prijem nastavnika i stručnih saradnika u većini škola u Tuzlanskom kantonu okončana je objavom konačnih rang listi primljenih kandidata.

U nekoliko škola konačne rang liste očekuju se naredne sedmice, da bi  školski odbori, pravovremeno mogli reagovati po primljenim prigovorima. Konkurs je bio raspisan za 1.586 pozicija, u 88 osnovnih i 32 srednje škole.

Konkurs i oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta ponovljen je i pripremljen  na osnovu potreba iskazanih u osnovnim i srednjim školama. Ispravke konkursa odnosile su se na broj časova, broj pozicija, što je uvjetovalo povećanje tehnološkog viška.

– Vladina komisija za zbrinjavanje tehnološkog viša u međuvremenu je donijela odluke o raspoređivanju tih osoba, koje su ostala bez radnih zadataka u školskoj 2019/20. godini. Iz tog razloga došlo je do ukidanja određenih pozicija pojedinih škola, a bio je jedan manji broj novih pozicija koje su se javile u međuvremenu poslije raspisivanja prvog konkursa – rekao je šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u Vladi TK Fikret Vrtagić.

Članovi Udruženja defektologa Tuzlanskog kantona “Cognita” tražili su od resornog mistarstva da bude raspisana i dopuna konkursa za prijem defektologa u školama koje su tražile saglasnost za njih, a nisu ih dobile od Ministarstva jer je rečeno da će te škole gravitirati jednom od dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi koji se nalaze u osnovnim školama u Banovićima i Gradačcu.

– Pitanje defektologa još nije u potpunosti riješeno, Ministarstvo je u skladu sa strategijom inkluzivnog obrazovanja, odlukom formiralo dva centra za inkluzivno obrazovanje u dvije osnovne škole ‘Banovići’ i ‘Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak’. U tim školama u toku je usklađivanje internih akata i pravila u koja moraju ugraditi postojanje tih centara, a nakon toga će iskazati svoje potrebe i raspisati konkurs i izvršiti prijem defetologa – istakao je Vrtagić.

Školska 2019/20 počinje 2. septembra.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh