fejm.ba

Vijesti

Zatvor za Vesnu Švancer, bivšu dopredsjedavajuću Predstavničkog doma parlamenta FBiH

Općinski sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšu dopredsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesnu Švancer (47) iz Zenice, zbog krivičnog djela  udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog  u sticaju sa produženim krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i  prevara i izrekao joj jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Također, Sud je Švancer, po pravosnažnosti presude,  izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od 10 godina, te joj je također oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM, te utvrđena obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Ranije je pravosnažna presuda u ovom predmetu izrečena i Azri Džafić zbog istih krivičnih djela, a  koja je bila dio udruženja koje je organizirala Švancer, te joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci.

Podsjećamo, optužnicom se Švancer tereti da je  formirala udruženje, u kojem  su bili  Azra  Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih  sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i  isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer,  znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Azri Džafić se optužnicom na teret stavlja da je učestvovala u četiri radnje uslovljavanja korisnika pomoći iz budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi  da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte  s njim, sapćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh