fejm.ba

Lifestyle

Zašto je zdravo jesti kestene?

Kesten je bogat vitaminima i mineralima kojih nema u  drugim orašastim plodovima. Po sastavu ima najveći postotak škroba (preko 44 posto), po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima.

Brašno kestena lahko je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu.

Tijekom sezone kestena ovu superhranu treba što više iskoristiti, pa se za najbolje rezultate preporučuje konzumacija do 85 grama dnevno.

Kesten djeluje smirujuće,  jer je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magneziju, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan.

 Bogat je vitaminom C.U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten.

Preporučuje se trudnicama, jer je kesten  neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.

Kesten je čuvar srca, jer je bogat izvor mono-nezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju visine holesterola.

Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, kesten je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh