fejm.ba

Sport

Za planinarku 2018. godine proglašena Sumeja Muhić

Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma „Avantur“ proglasilo je  Sumeju Muhić za planinarku 2018. godine.

“Avantur”  već niz godina proglašava planinara godine nakon analiza sa terena i aktivnosti članova.

-Sumeja je pristupila Udruženju “Avantur”  kao volonter 2017.godine, a prije toga nije se bavila aktivno planinarenjem. Nakon upoznavanja sa planinarenjem postala je redovni učesnik na svim turama organizovanim ispred Udruženja. U 2018.godini pohađa Tečaj za vodiče „A“ kategorije koji je organizovao Planinarski savez FBiH i pristupa aktivnijem učešću u organizovanju i vođenju tura – istakao je Muamer Drugovac, jedan od osnivača i direktor  “Avantura”.

Naglašava da je 23-godišnja studentica farmacije, Sumeja Muhić zbog  zalaganja na terenu, brižnog odnosa prema učesnicima te zbog vedrog raspoloženja i  cjelokupnog angažmana u radu  Udruženja  proglašena za planinarku godine za 2018.

Udruženje „Avantur“ je osnovano od strane zaljubljenika u prirodne ljepote BiH i postoji od 2012. godine. Od osnivanja do danas Udruženje je postalo prepoznatljivo i cijenjeno od strane lokalnog i regionalnog stanovništva i zajednice bilo da je riječ o aktivnim ljubiteljima prirode i aktivnog sportskog turizma ili simpatizerima koji prate rad Udruženja.

-“Avantur” kroz svoje aktivnosti vraća čovjeka prirodi, daje osjećaj slobode i bijeg iz betonskog okuženja, buke, užurbanosti. Kod djece razvija  ljubav prema prirodi i kulturno-historijskom naslijeđu a istovremeno kod odraslih razvija interes  za zaštitu prirode i životne sredine i potiče na aktivni turizam – pojašnjava Drugovac.

Dodaje da  kroz aktivnosti Udruženja  razvija patriotizam prema očuvanju prirodnog okruženja, otkrivaju nove destinacije i potiče razvoj sela i seoskog turizma kao zdravog i aktivnog odmora.

U “Avanturu” su posebno ponosni na projekt “Očistimo planinu – očistimo prirodu – očuvajmo Bosnu i Hercegovinu”  te organizovanje Škole u prirodi za djecu.

-Kroz  projekt “Visit Prača” promovišemo nove avanturističke i turističke destinacije koje su na domak Sarajeva. U budućem periodu ćemo dalje raditi na ovim projektima i na razvijanju novih s fokusom na porodični odmor i djecu – kaže na kraju razgovora  za Fenu Muamer Drugovac, jedan od osnivača i direktor “Avantura” uz poziv za učešće u njihovim akcijama i projektima koji su prezentirani  na web i facebook stranici “Avantura”.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh