fejm.ba

Regija

Vučić: Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sarajevskom aerodromu da će biti sretan ako sa 10.000 Astra-Zeneca vakcina koje je Srbija donirala BiH bude spašeno pet ili 20 života.

Pojasnio je da su to vakcine za Federaciju BiH i da je Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima.

Vučić je poželio dobro zdravlje ljudima u BiH i izrazio uvjerenje da će se ljekari koji prime vakcine osjećati slobodnije i da će im životi biti zaštićeniji.

– Na sastanku koji sam upravo održao s članovima Predsjedništva BiH zamolio sam da razmisle o ideji da napravimo veliki samit saradnje i povjerenja Srbije i BiH u Beogradu na svim nivoima vlasti ali i privrede – rekao je Vučić.

Dodao je da cilj tog samita treba da bude dogovor o većem otvaranju granica u budućnosti radi veće trgovinske razmjene i povećanja standarda života građana.

– Mi možemo da dođemo sa 1,9 milijardi eura vrijedne trgovinske razmjene u 2019. do tri milijarde eura ako budemo pametno radili – smatra Vučić.

Istakao je da ne bi trebalo istrajavati s praksom da jedni o drugima loše govorimo pred stranim zvaničnicima, jer smo jedni drugima najpotrebniji.

– I danas kada smo svi očekivali pomoć od mnogo moćnijih nego što su Srbija i BiH, mi se oslanjamo jedni na druge jer mi u Srbiji ne možemo da budemo sretni ako ljudi u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli ili Bijeljini nisu sretni – naveo je Vučić.

Poručio je da balkanski narodi mogu najviše sami sebi pomoći kada budu razumjeli da smo snaga.

– Zato sam predložio svojim domaćinima da bi svi zajedno trebali da što više govorimo jednim glasom jer smo onda snažniji prema Briselu i svijetu kada zajednički možemo da ukažemo na probleme – potcrtao je Vučić.


BH Telecom
Na vrh