fejm.ba

Vijesti

Vlada TK omogućila zapošljavanje defektologa u srednjim školama

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila tekst Aneksa Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH.

Time se omogućava zapošljavanje 12 defektologa različitog profila u 12 redovnih srednjih škola na 40 posto radnog vremena u periodu 1. oktobra do 31. decembra, te od 1. februara do 31. maja 2020.godine, a u cilju podrške učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama u redovnim srednjim školama.

Za realizaciju ovog programa bit će potrebno osigurati sredstva u iznosu od 65.814 KM. Od ovog iznosa Federalni zavod za zapošljavanje će, putem Službe za zapošljavanje TK, uplatiti 50.400 KM, a nedostajuća sredstva za realizaciju Programa finansirat će se iz kantonalnog budžeta u iznosu od 15.414 KM, odnosno u 2019.g. 6.606 KM, a u 2020. godini 8.808 KM.

Budući da je došlo do smanjenja poljoprivredne proizvodnje, posebno u oblasti voćarstva, kao i izvoza voća, Vlada je povećala iznos novčane podrške za ovu godinu po jedinici mjere za proizvodnju voća, sa 0,07 KM/kg na 0,10 KM/kg.

Povećan je i iznos novčane podrške za otkup voća sa 20 KM/ t na 30 KM/t, čime je povećan i ukupan iznos planirane novčane podrške.

Povećan je i iznos novčane podrške za otkup voća za daljnju prodaju i izvoz sa dosadašnjih 20 KM/t na 30 KM/t. Kod novčane podrške za podizanje nasada krošnjastog voća, pored nasada jabuke, kruške i šljive, dodan je i nasad višnje, s obzirom da se veliki broj poljoprivrednih proizvođača odlučuje za podizanje nasada višnje.

Vlada TK Islamskoj zajednici-Muftijstvo Tuzlansko odobrila je 80.000 KM, Katoličkoj crkvi za Franjevački samostan „Sv. Petra i Pavla“ Tuzla i za župe na području TK i za Srpsku pravoslavnu crkvu-Crkvena Opština Tuzla odobreno je po 50.000 KM.

Prihvatanjem informacije Vlade Federacije BiH poduzimaju se aktivnosti s ciljem osiguranja uslova za nesmetano održavanje desete vanredne sjednice Skupštine privrednog društva RMU „Banovići“ d.d. Banovići, koja će se održati 21. oktobra u Banovićima.

Zaduženi su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije TK da poduzmu sve radnje kako bi se omogućio nesmetan rad i održavanje navedene sjednice uključujući i angažman policijskih službenika, kojim će se osigurati da na sjednici prisustvuju samo ovlaštene osobe, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, saopćeno je iz Vlade TK.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh