fejm.ba

Ekonomija

Vlada TK: 1,7 miliona KM za podršku privredi

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je  Program za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima, sanaciju i restrukturiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BIH. Ovim Programom raspoređuju se sredstva, inače deponovana na ESCROW računu, u ukupnom iznosu od 1,7 miliona KM. S ciljem pružanja direktne finansijske podrške za razvoj privrede Tuzlanskog kantona Ministarstvo privrede će iz sredstava sa ESCROW računa realizirati program poticaja za privredu kroz subvencioniranje dijela kamatne stope u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM na odobrene kredite iz kreditne linije plasirane privrednim subjektima koji posluju na području Tuzlanskog kantona putem banke – partnera koja će obezbijediti kreditna sredstva. Odabir banke – partnera vršit će se putem javnog poziva za plasman kreditne linije.

493.000,00 KM se odnosi na realizaciju programa subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno njegov proporcionalni dio u 2019. godini.

Imajući u vidu da se ubrzo očekuje objavljivanje Ponovljenog Javnog poziva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2019. godinu za uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja, te se očekuje da će za prostor Tuzlanskog kantona biti odobrena još finansijskih sredstva javnim preduzećima, privatnim preduzećima i poduzetnicima za uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO/MIO), ovim programom su rezervisana neophodna sredstva u iznosu od oko 200.000,00 KM.

Programom je predviđeno i 7.000,00 KM za potrebu knjiženja rashoda za osiguranje namjenskog depozita za subvencioniranje kamata Udruženja za razvoj NERDA.


BH Telecom
Na vrh