fejm.ba

Ekonomija

Od ovog mjeseca privrednicima struja skuplja do 5 %

Povećanje cijena električne energije za poslovne subjekte je prema najavama trebalo iznositi i do 30 posto.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozorili su premijera i Vladu FBiH da bi povećanje cijene industrijske struje do 30 posto dovelo i do značajnih povećanja cijena proizvoda koji su na tržištu, što bi u konačnici bio udar na džep građana Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su istakli kako ne vide opravdan razlog za povećanjem cijene električne energije.

Sastanak poslodavaca s predstavnicima nadležnih institucija u kompaniji Bingo

Ovim povodom jučer je u Direkciji kompanije Bingo u Tuzli održan sastanak poslodavaca i predstavnika Elektroprivrede BiH na kojem je dogovoreno da se ipak neće ići sa poskupljenjem električne energije za poslovne subjekte u FBiH do 30 posto već da će to povećanje iznositi do 5 posto što ne bi trebalo predstavljati veliki udar za poslovne subjekte u FBiH.

Predsjednik Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić je u izjavi za medije kazao kako bi najavljeno povećanje električne energije do 30 posto imalo negativne konotacije za privredu u BiH.

“Poslodavci crpe maksimalno sve resurse kako bi povećali plate radnicima i tako zadržali radnu snagu koja masovno odlazi u zemlje EU. Najavljeno povećanje industrijske struje do 30 posto bukvalno bi doveo u pitanje opstanak na tržištu mnogih privrednika” – upozorio je Karić.

Povećanje cijena električne energije do 5 posto ne bi trebalo imati uticaja na povećanje cijena proizvoda na tržištu smatra Mensur Alić predsjednik Skupštine poslodavaca Grada Tuzla i vlasnik kompanije Menporm.

“Vlada FBiH osjetila je veliki bunt poslodavaca na vijest o mogućem povećanju električne energije do 30 posto tako da su spustili taj procenat poskupljenja na, evo da kažem prihvatljivih, do 5 posto. Taj procenat kao patrioti ove države treba da prihvatimo, a istovremeno i pronađemo način za neke nove uštede kako građani BiH ne bi to osjetili na poskupljenju proizvoda i usluga. Ovo je dokaz da se sve može dogovoriti kada postoji dobra volja” smatra Mensur Alić.

Direktor Elektroprivrede BiH, Bajazit Jašarević je kazao da na povećanju cijena električne energije nije insistirala Elektroprivreda. Prema njegovim riječima, na berzi došlo je do povećanja cijena od preko 27 posto.

“Zajedno sa Vladom FBiH pokušavamo i čini se da smo uspjeli da to povećanje bude do 5 posto” – kazao je Jašarević.

U narednom periodu poslovni subjekti u FBiH potpisat će nove ugovore po kojima će plaćati električnu energiju po novoj tarifi uz dogovoreno povećanje do 5 posto.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh