fejm.ba

Svijet

Više od 5.000 migranata iz Libije vraćeno u azijske i afričke zemlje

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je da je u prvoj polovini 2019. godine iz Libije vratila više od 5.000 migranata u azijske i afričke zemlje u okviru svog programa “Dobrovoljni povratak”.

Velik broj migranata koji su se nadali da će iz Libije preko Sredozemnog mora preći u Evropu našlo se u vrlo teškim uslovima u toj zemlji.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine više od 5.000 migranata iz Libije vratilo se kući u oko trideset zemalja Afrike i Azije zahvaljujući programu pomoći IOM-a.

Iz IOM-a su saopćili da je prošle godine iz Libije vraćeno više od 16.000 ljudi po istom programu “Dobrovoljnog povratka”, prenosi agencija Anadolija.

UN-ova misija za podršku Libiji (MANUL) je više puta izrazila zabrinutost za sudbinu oko 3.500 migranata “izloženih opasnosti u prihvatilištima blizu područja na kojima se vode borbe”.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar i druge u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh