fejm.ba

Svijet

Više od 5.000 migranata iz Libije vraćeno u azijske i afričke zemlje

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je da je u prvoj polovini 2019. godine iz Libije vratila više od 5.000 migranata u azijske i afričke zemlje u okviru svog programa “Dobrovoljni povratak”.

Velik broj migranata koji su se nadali da će iz Libije preko Sredozemnog mora preći u Evropu našlo se u vrlo teškim uslovima u toj zemlji.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine više od 5.000 migranata iz Libije vratilo se kući u oko trideset zemalja Afrike i Azije zahvaljujući programu pomoći IOM-a.

Iz IOM-a su saopćili da je prošle godine iz Libije vraćeno više od 16.000 ljudi po istom programu “Dobrovoljnog povratka”, prenosi agencija Anadolija.

UN-ova misija za podršku Libiji (MANUL) je više puta izrazila zabrinutost za sudbinu oko 3.500 migranata “izloženih opasnosti u prihvatilištima blizu područja na kojima se vode borbe”.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar i druge u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije.


BH Telecom
Na vrh