fejm.ba

Ekonomija

Vijeće ministara BiH utvrdilo kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji sa nadležnim organima entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona nastaviti aktivnosti s ciljem unapređenja kvaliteta te povećanja efikasnosti i poboljšanja operabilnosti poljoprivrednih savjetodavnih službi u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH prethodno je usvojilo Informaciju o unapređenju kapaciteta poljoprivrednih savjetodavnih službi u Bosni i Hercegovini.

U Informaciji je konstatirano da bi otvaranje mogućnosti korištenja IPARD sredstava za BiH  omogućilo korištenje značajnih sredstava i za unapređenje rada poljoprivrednih savjetodavnih službi, što bi indirektno uticalo i na konkurentnost cjelokupnog sektora poljoprivrede. Stoga, poljoprivredne savjetodavne službe u BiH, pored aktivnosti kojima se trenutno bave, moraju biti osposobljene da potencijalnim korisnicima IPARD fondova pruže sveobuhvatnu podršku kako informisanja o mogućnostima koje IPARD fondovi pružaju, tako i u samoj pripremi aplikacija za konkretne projekte.

UTVRĐENA GODIŠNjA KVOTA RADNIH DOZVOLA ZA ZAPOŠLjAVANjE STRANACA U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u BiH bez ugrožavanja ponude domaće radne snage. Istovremeno se obezbjeđuju veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u našoj zemlji u 2020. godini iznosi 1.560 radnih dozvola, od čega je u Federaciji BiH 880, Republici Srpskoj 600 i Brčko Distriktu BiH 80. Od toga se 965 radnih dozvola mogu izdati na ime produženja već ranije izdatih, i to za Federaciju BiH 535, za Republiku Srpsku 400 i za Brčko Distrikt 30 radnih dozvola.

Za novo zapošljavanje stranaca, u skladu s Odlukom, bit će moguće izdati 595 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH 345, za Republiku Srpsku 200, a za Brčko Distrikt 50.

Uvažavajući stanje na bh. tržištu rada za 2020. godinu, nije utvrđen broj radnih dozvola koje se mogu izdati za sezonsko zapošljavanje u BiH.

BOLJA SARADNJA U OBLASTI INTELEKTUALNE SVOJINE

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o formiranju Međuresornog tijela za saradnju u području sticanja i provođenja prava intelektualne  svojine u Bosni i Hercegovini u skladu sa Strategijom provođenja prava intelektualne svojine u BiH 2018 – 2020. godine.

Na ovaj način stvaraju se preduslovi za početak rada međuresornog tijela koje bi, kao koordinator, trebalo jačati saradnju institucija na svim nivoima vlasti u BiH nadležnim za provođenje prava intelektualne svojine, te sa Institutom za intelektualnu svojinu BiH kao institucijom nadležnom za obavljanje stručnih i upravnih poslova u ovoj oblasti.

DONIRANA OPREMA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o prenosu prava vlasništva stalnih sredstava. Radi se o računarima, monitorima i određenoj računarskoj opremi koju će Komisija za koncesije BiH donirati Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjoj Luci.

DRŽAVLJANI SIRIJSKE ARAPSKE REPUBLIKE NISU TRAŽILI PRODUŽENjE BORAVKA U BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva bezbjednosti o razlozima prestanka potrebe za donošenje odluke o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike.

Ovaj zaključak je donesen nakon što je Služba za poslove sa strancima krajem prošle godine dostavila izjašnjenje u kojem je navedeno da neće biti potrebno produžavati Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike zbog toga što nije zaprimljen niti jedan zahtjev za produženje privremenog boravka odobrenog u skladu s tom odlukom.

DEI-u OBAVEZNO DOSTAVLjATI PROPISE NA POTVRDU USKLAĐENOSTI S ACQUIS-em

Ministarstva i druge institucije BiH i rukovodioci organa uprave, ovlašteni za donošenje propisa, zaduženi su da Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara na provjeru i potvrdu usklađenosti dostavljaju propise koji se usklađuju s pravnom tekovinom Evopske unije, sve implementacione propise, kao i propise kojim se ispunjavaju obaveze iz dokumenata od značaja za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Na sjednici je usvojena Informacija o primjeni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom tekovinom Evropske unije u periodu od 1.1. do 31. 12. 2019. godine.

Direkcija je u ovom periodu dala 87 mišljenja o usklađenosti propisa, te pružila određenu stručnu pomoć u postupku izrade propisa učešćem u radu 19 radnih grupa i putem 113 neformalnih konsultacija.

Za 40 objavljenih propisa u „Službenom glasniku BiH“ Direkcija je dala mišljenje o usklađenosti, dok je 18 propisa doneseno i objavljeno bez prethodno pribavljenog mišljenja.

SARADNJA BiH I SLOVENIJE U OBLASTI ZAPOŠLJAVANjA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o realizaciji Sporazuma između Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji od 2013. do 2018. godine.

U dosadašnjem periodu uspješne saradnje između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje R Slovenije u provođenju Sporazuma, proslijeđeno je ukupno 26.246 oglasa za zapošljavanje 55.507 osoba, a izdato je 35.999 radnih dozvola za državljane BiH.

Najviše radnih dozvola izdato je u 2018. godini, i to 16.090, što je za oko šest hiljada više izdatih radnih dozvola u odnosu na 2017. godinu. Najviše su se u 2018. godini tražili radnici sa zanimanjima varioca, vozača, zidara, tesara, te radnici u proizvodnji.

Kad je u pitanju polna struktura, u 99 posto slučajeva radi se o angažmanu muške radne snage, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh