fejm.ba

Društvo

Velikan sporta Mirza Delibašić slavio bi 65 rođendan, tim povodom upriličena izložba slika

Piše: Maja Nikolić

Da je živ, Mirza Delibašić, najbolji bosanskohercegovački košarkaš svih vremena  danas bi slavio 65 rođendan.  Tim povodom na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli upriličena je izložba slika o jednom od najvećih sportista BiH. Nema bolje promocije od sporta osim kroz lik i djelo Mirze Delibašića kaže dekan Vlatko Šeparović.

„Mirza Delibašić je sportaš svih vremena. Da se podsjetimo,  Mirza Delibašić je osvojio zlatnu olimpijsku medalju, zlatnu medalju na Svjetskom i Evropskom  prvenstvu. Bio je evropski klupski prvak sa Bosnom, prvak Španjolske s Realom. To je samo jedan mali dio njegovih vrhunskih uspjeha. Mnogo toga se još ima reći o Mirzi Delibašiću. Bio je veliki sportist i još veći čovjek,“kaže Šeparović.

Mirza Delibašić je u sport unio genijalnost.

„Nakon što je dvije godine igrao u Slobodi već tada je postao kadetski reprezentativac bivše Jugoslavije. Ostvario je briljantnu karijeru. Boravak samo dvije godine u dresu Reala je imao za posljedicu da tako visoko razvijena zemlja i danas odaje priznanje za njegov doprinos košarci. U knjizi koju su pisali o košarci Mirzu Delibašića su nazvali genijem“, istaknuo je profesor Šeparović.

Prijatelj Mirze Delibašića, Mirza Berbić s kojim je igrao i družio se prisjetio se danas svog prijatelja.

„Naši prvi sportski koraci, ali i oni takmičarski počeli su ovdje u Tuzli. Tu smo odigrali bezbroj utakmica. Nas dvojica smo se zajedno družili, igrali smo tenis i košarku. Nakon što su završene naše karijere nastavili smo se i družiti privatno. Danas sam posebno emotivan. A posebno mi je teško zbog činjenice da mi je prijatelj umro na moj rođendan“, rekao je bivši košarkaš i košarkaški sudija Mirza Berbić.

Mirza Delibašić proslavio je bivšu Jugoslaviju, ali i Bosnu i Hercegovinu diljem svijeta. U četiri stotine utakmica postigao je čak 14 hiljada koševa. U Španjolskoj gdje je igrao za košarkaški klub Real prema njemu i danas imaju posebno poštovanje.

Ibrahim Kozlić sportski urednik i novinar često se imao priliku susresti s Delibašićem i svjedočiti  o njegovoj skromnosti, ali i veličini.

„Jedan detalj je vrlo interesantan. Kada je on bio na vrhuncu svoje karijere mnogi dječaci su dobijali ime Mirza, upravo po Mirzi Delibašiću. Lijepo bi bilo da Mirza kao čovjek i sportaš  bude idol i generacijama koje dolaze. Ja sam ga imao priliku upoznati i s njim razgovarati kada je bio trener i sportski direktor u Bosni. Razgovarali smo o njegovoj karijeri, njegovom životu i zaista sam ponosan na te trenutke. Njega slava i karijera nikada nisu ponijeli. Meni je zanimljivo kada je potpisivao ugovor za Real i kada su ga pitali za cifru, Mirza Delibašić je samo rekao da će biti onako kako se dogovore na riječ. Njemu je bila bitna ta ljudska riječ i međusobno povjerenje. Zato ga i danas cijeli svijet poštuje,“kaže Kozlić.

Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli  pokrenut će inicijativu da Mirza Delibašić dobije i spomenik u svom rodnom gradu.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh