fejm.ba

Vijesti

Vanredni izvještaj Civilne zaštite TK povodom obilnih padavina

FOTO:FEJM

Prema vanrednom izvještaju Civilne zaštite Tuzlanskog kantona situacija povodom obilnih padavina na području tog kantona je slijedeća:

Vodostaj na brani HA Modrac danas u 14,00 sati bio je 198,25 metara nadmorske visine,  (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 7 sati nivo je viši za 25 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 14 sati iznosio je 312 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

 Na području općine Gračanice Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sjeverni dio općine Gradačac: (Lateralni kanal, staro korito Gradašnice), nije došlo do izlijevanja pomenutih vodotoka do momentu slanja izvještaja.

Južni dio općine – vodotoci Međićka, Zeljinka i Biberka u svojim koritima.

Lukavački potok je većim dijelom izlio na poljoprivredno zemljište cca 10 ha.

Rijeka Rajčanka nije izlila, ali ugrožava putnu komunikaciju regionalni put Kerep – Zelinja Donja, s obzirom na to, da 10 cm nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice, ali saobraćaj za sada nije u prekidu.

U Srnicama Donjim ugrožena su 3 stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja.

Trenutno je u prekidu saobraćaj na putnoj komunikaciji regionalni put R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica kod firme Bričić građa.

 Stanje na području općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavinama karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice, te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka.

U MZ Čelić, naselje Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta, koji  u prekidu za odvijanje saobraćaja.

U MZ Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekat, a na dijelu regionalnog puta Čelić-Šibošnica Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja.

 Na području općine Kladanj došlo je do porasta svih vodostaja te pojave klizišta, kao i odrona koja su ugrozila stambene objekte i makadamski put.

Hidrometeorološki podaci  (HMS Bukovčić Tuzla)

Temperatura: 6 °C

Vlažnost: 86 %

Pritisak: 983 hPa

Količina padavina: 3,3  l/m2 od 08,00-14,00 sati.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh