fejm.ba

Vijesti

Vanredni izvještaj Civilne zaštite TK povodom obilnih padavina

FOTO:FEJM

Prema vanrednom izvještaju Civilne zaštite Tuzlanskog kantona situacija povodom obilnih padavina na području tog kantona je slijedeća:

Vodostaj na brani HA Modrac danas u 14,00 sati bio je 198,25 metara nadmorske visine,  (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 7 sati nivo je viši za 25 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 14 sati iznosio je 312 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

 Na području općine Gračanice Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sjeverni dio općine Gradačac: (Lateralni kanal, staro korito Gradašnice), nije došlo do izlijevanja pomenutih vodotoka do momentu slanja izvještaja.

Južni dio općine – vodotoci Međićka, Zeljinka i Biberka u svojim koritima.

Lukavački potok je većim dijelom izlio na poljoprivredno zemljište cca 10 ha.

Rijeka Rajčanka nije izlila, ali ugrožava putnu komunikaciju regionalni put Kerep – Zelinja Donja, s obzirom na to, da 10 cm nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice, ali saobraćaj za sada nije u prekidu.

U Srnicama Donjim ugrožena su 3 stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja.

Trenutno je u prekidu saobraćaj na putnoj komunikaciji regionalni put R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica kod firme Bričić građa.

 Stanje na području općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavinama karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice, te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka.

U MZ Čelić, naselje Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta, koji  u prekidu za odvijanje saobraćaja.

U MZ Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekat, a na dijelu regionalnog puta Čelić-Šibošnica Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja.

 Na području općine Kladanj došlo je do porasta svih vodostaja te pojave klizišta, kao i odrona koja su ugrozila stambene objekte i makadamski put.

Hidrometeorološki podaci  (HMS Bukovčić Tuzla)

Temperatura: 6 °C

Vlažnost: 86 %

Pritisak: 983 hPa

Količina padavina: 3,3  l/m2 od 08,00-14,00 sati.


BH Telecom
Na vrh