fejm.ba

TK

Usvojena inicijativa Lejle Vuković o uvođenju info centra u covid bolnicama UKC-a Tuzla

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je na sjednici dvije inicijative potpredsjednice kantonalne skupštine Lejle Vuković, koje se odnose na uvođenje Info centra u covid bolnicama i produženje roka terapije hroničnim bolesnicima.

Vuković je inicirala pokretanje telefonskog Info centra, putem kojeg bi građani mogli dobiti informacije o zdravstvenom stanju svojih bližnjih. Za ovu inicijativu glasao je 21 zastupnik, jedan je bio protiv, a 12 suzdržanih.

Uskoro bi u covid bolnicama UKC-a Tuzla trebao biti uspostavljen info centar, putem kojeg će članovi porodica moći dobiti informacije o hospitaliziranim pacijentima.

-Na UKC-u Tuzla je preko 250 zdravstvenih radnika na bolovanju, od kojih je 60 zaraženo Covidom 19, a ostali su na bolovanju zbog posljedica Covid infekcije. Bolnički kapaciteti su puni, a ljekari su na izmaku snaga. Vrlo često članovi porodice ne mogu dobiti informacije o stanju svojih članova, jer ljekari nemaju vremena da se jave na telefon. Potrebno je zadužiti osoblje, koje će davati informacije građanima – izjavila je Vuković za Fenu.

Ona je također inicirala da se hroničnim bolesnicima terapija produži sa tri na šest mjeseci u skladu s konsultacijama ljekara. Inicijativa se odnosi na populaciju koja je, zbog zdravstvenog stanja, rizična skupina podložna zarazi koronavirusom, čime bi im se omogućilo da se ne izlažu gužvama.

-Moramo olakšati, kako ljekarima tako i korisnicima zdravstvene zaštite. Hronični bolesnici čekaju u redovima, kako bi sebi produžili neophodnu terapiju, čime dodatno ugrožavaju zdravlje. Važno je da im se omogući produženje terapije na šest mjeseci, kako bi se barem djelimično olakšalo i medicinskim radnicima i pacijentima – navodi Vuković.


BH Telecom
Na vrh