fejm.ba

Ekonomija

Uskoro potpisivanje Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH

FOTO:FEJM

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u Mostaru dala je suglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Na taj način realiziran je zaključak od 22. 8. 2019. godine kojim je Vlada zadužila Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da zajedno s Upravom Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići formira zajednički tim u koji će biti uključeni predstavnici uprava rudnika, Ureda premijera FBiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te otpočne konsultacije s ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata s ciljem pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora.

Zajednički tim formiran je rješenjem generalnog direktora Elektroprivrede BiH, a tekst Prijedloga kolektivnog ugovora usuglašen je 5. 2. 2020. godine.

– Nakon što su sindikati zajedno s upravom Elektroprivrede usuglasili i dogovorili, uz blagu intervenciju ministarstva i Vlade, da će pristati na novi način rada i plan restrukturiranja i da se ide u fazu povećanja minimalne satnice s 2,5 na 2,7, Vlada je dala suglasnost da u narednom razdoblju s reprezentativnim sindikatom potpiše usuglašeni kolektivni ugovor – izjavio je novinarima federalni ministar Džindić.

Dodao je kako se nada da će se novi kolektivni ugovor početi primjenjivati od 1. ožujka 2020.

– Plan restrukturiranja u nekoj radnoj fazi je gotov. Određene korekcije još uvijek radimo. Ne želimo iznositi nikakve informacije dok se on u konačnici ne završi i potvrdi i od Nadzornog odbora i Skupštine, a nakon toga i Vlade Federacije BiH – kazao je ministar Džindić.


BH Telecom
Na vrh