fejm.ba

BiH

Umjesto rezervnog sastava policije, RS će imati žandarmeriju

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je danas u Bijeljini da će taj bh.entitet, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i svijetu.

Naveo je da se u vezi s izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, kojima je bilo predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, podigla prevelika fama.

On je novinarima u Bijeljini rekao da će Vlada RS ove sedmice uputiti dopis Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se ubrzaju procedure oko ulaska Srbije kao strateškog partnera u kompaniju “Orao” u Bijeljini.

Kaže da bi u “Orlu” mogli da se servisiraju avioni i helikopteri koje je nabavilo Ministarstvo odbrane Srbije.

– To je šansa koju vidimo, jer je čak u ugovoru koji je Srbija pravila s Rusijom i Bjelorusijom prilikom isporuke tih aviona i helikoptera stajala klauzula da će remont i dalju brigu o njihovom održavanju raditi ‘Orao’ – kazao je Višković.

Dodao je i da izvršna vlast ide ka rasterećenju privrede i oslobađanju privrednika od nekih nameta kako bi se to pretvorilo u povećanje plaća radnicima.

Tvrdi da će entitetska vlada zaštiti radnike “ArcelorMittala”, koji su danas održali štrajk upozorenja zbog najave da će 1. septembra otpustiti 300 radnika i smanjiti proizvodnju.

Vlada RS, kako je naveo, radi ono što je u njenom domenu, želi da pregovara i maksimalno će zaštititi radnike.

Sada se, dodao je, čeka informaciju šta “Mittal”, odnosno njihovi vlasnici, očekuju.

FENA


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh