fejm.ba

Društvo

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Pet ultramaratonaca iz Vukovara stigli su u Potočare.

Zmago Horvat iz Maribora, Duško Štrbac iz Zagreba, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Dražen Ćućić iz Osijeka pretrčali su 227 kilometara kako bi odali počast žrvama genocida u Srebrenici.

Elvir Rakipović iz Osijeka, koji trči tu dionicu po osmi put, ističe da mu je teže dati izjavu ispred Memorijalnog centra Potočari, nego što je trčao od Vukovara do Potočara.

– Znamo šta se desilo u Srebrenici, Potočarima i u Vukovaru kao i na prostorima bivše države Jugoslavije. Mi kao trkači nosimo poruku mira, tolerancije, ljubavi i dobro susjedski odnosa. Želimo se pokloniti svim nevino stradalim žrtvama iz proteklog rata – kazao je Rakipović.

Devetnaestogodišnji Mensur Velić iz Potočara trčao je 46 kilometara od Zvornika do Potočara sa grupom ultramaratonaca.

Inače, Mensur je sa jedanaest godina s njima trčao od Bratunca do Potočara.

Osmi ultramaraton je organizovan povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a prvi put u organizaciji s Udrugom Bošnjaka veterana domovinskog rata Republike Hrvatske.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

FENA


BH Telecom
Na vrh