fejm.ba

BiH

U Unsko-sanskom kantonu 35 izliječenih osoba i šest ugašenih klastera

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je danas kako se u ovom kantonu 35 osoba uspješno izliječilo od COVID-19, te da je u posljednjih nekoliko dana ugašeno šest klastera.

“Ukupno su do sada testirane 1.694 osobe iz našeg kantona, a bilo je 79 pozitivnih na koronavirus. Danas imamo 37 aktivnih slučajeva, dok se 35 građana uspješno izliječilo. Nažalost, sedam smrtnih slučajeva povezano je s bolešću COVID-19.  S obzirom da se gotovo izjednačio broj trenutno oboljelih i izliječenih osoba, ali i na osnovu svih posljednjih pokazatelja, moramo biti zadovoljni epidemiološko-zdravstvenom situacijom u ovom momentu”, rekla je kantonalna ministrica Ćemalović.

U posljednja tri dana u referentnu laboratoriju u Sarajevu poslano je 236 uzoraka za testiranje na koronavirus i pozitivne su bile dvije osobe iz Bosanskog Petrovca.

“U petak smo imali 19 zaraznih klastera, danas već imamo 13, tako da je u nekoliko dana uspješno ugašeno šest klastera. U Bihaću su četiri, po dva u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu, jedan u Bosanskoj Krupi, a znamo i da se po jedan klaster veže za kantonalni karantin u Cazinu i Centar za srce u Tuzli”, dodala je ministrica zdravstva USK.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću trenutno je hospitalizirano sedam pacijenata, šest pozitivnih na koronavirus, te jedna osoba pod sumnjom.

“U izolatoriju Odjela za infektivne bolesti smješteno je pet pozitivnih pacijenata, kao i osoba pod sumnjom. Jedan pacijent je i dalje u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru”, riječi su direktora bihaćke bolnice Hajrudina Havića.

Naglašeno je i kako će se sutra na koronavirus testirati 24 osobe, koje borave u prihvatnim migracionim centrima na području Bihaća. Uzorci će biti uzeti od 14 stranih državljana iz kampa na lokalitetu Lipa, te 10 korisnika usluga prihvatnog centra Bira.


BH Telecom
Na vrh