fejm.ba

Kultura

U Tuzli sve spremno za festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop’

Mladi fotograf iz Tuzle Mario Ilić jedan je od učesnika 11. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih “Kaleidoskop” koji će u Tuzli od 23. do 28. jula okupiti stotine kreativaca, muzičara, likovnih umjetnika.

Ilić je bio najbolji student bečke akademije, autor je dokumentarnih filmova, video spotova s brojnim osvojenim priznanjima. Sretan je što je dio Međunarodnog festivala “Kaleidoskop“ i što izlaže u svom gradu.

– Izložbom i knjigom kojom ću se predstaviti 24. jula u Međunarodnoj galeriji porteta bavim se vječitim ljudskim pitanjem, a to je pitanjem prolaznosti. Također, njome šaljem i poruku koliko su naše ratne generacije ostale opterećene prošlošću. Pogotovo ja, koji nisam povezan s ratom, jer sam rođen 1995. godine, ali smo neizbježno bili povezani sa smrću strahujući za živote naših roditelja – kaže Ilić.

Tokom šest dana program festivala će se realizirati u cijelom gradu od jutarnjih do večernjih sati i za sve aktivnosti, radionice i koncerte, ulaz je besplatan. Dio programa će biti održan i na Panonskim jezerima

– Kvalitet boravka gostiju nama je najvažniji, a turistima i gostima grada tokom Kaleidoskopa nigdje u Bosni i Hercegovini ne može biti bolje nego u Tuzli. Uz besplatne kulturne sadržaje noću i danju imaju i plažu slanih jezera koja se nalazi u centru grada, a u toku dana i zabavu. Naš krajnji cilj jeste razvoj turizma – istaknuo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović

Ciljevi Kaleidoskopa s kojima je ovaj festival i rastao je, kako je kazala Svjetlana Kakeš iz Gradske uprave Tuzla, jeste razvoj umjetničke scene u Tuzli.

– Smatram da je Kaleidoskop kroz ovih 11 godina unio novi život i novu kulturnu ponudu u Tuzlu. Ovaj festival oblikovao je nove generacije koje su stasavale i rasle uz njega – istakla je.

Brojni mladi umjetnici ove godine na Kaleidoskop dolaze zbog Marčela koji će održavati posebne radionice s njima. Također, kako je najavljeno, regionalne poznate muzičke skupine svaku večer tokom Kaleidoskopa će ovo ljeto činiti još toplijim i privlačnijim za mlade iz BiH i zemalja regije.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh