fejm.ba

Ekonomija

U tuzlanskom BKC-u promoviran video Privredni potencijali TK

Multimedijalni video „Privredni potencijali Tuzlanskog kantona“  danas je premijerno  prikazan  u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, u organizaciji Ministarstva privrede TK.

Riječ je o projektu koji je realizovala   Agencija  za multimediju „FEJM“ Tuzla  u saradnji sa spomenutim ministarstvom s ciljem promocije privrednih potencijala TK,  koji su daleko veći od poznatog, kao i  mogućnosti privlačenja pažnje stranih investitora za nova ulaganja.

Ministar privrede TK,  Osman Puškar govoreći o ovom projektu je iskazao zadovoljstvo njegovom realizacijom.

-Tuzlanski kanton ima jedan izvanredan potencijal, u ovoj godini. Budućim investitorima nudimo najeftiniju energiju, cijenu radne snage, a registracija firme u TK je najjeftinija u BiH. Tu je i komunikacijska povezanost, koja govori da smo mi na pravom putu. Ovo što smo danas vidjeli je rezultat obrazovanja ljudi. Mi pokušavamo da napravimo trade i da konačno Tuzlu postavimo tamo gdje pripada, odnosno grad u kojem se dešava realan sektor, izjavio je Puškar.

Ovaj video možemo pokazati budućim investitorima, koji ovdje dolaze, dodao je.

Fatima Mehmedović, direktorica Agencije za multimediju „Fejm“, čiji je tim bio  nosilac ovog projekta, a za čije je snimanje i obradu bilo potrebno preko dva mjeseca zahvalila se ministru privrede TK, Osmanu Puškaru i saradnicima, koji su prepoznali značaj predstavljanja uspjeha privrede TK, u formatu koji će biti jasan široj javnosti.

-Kao idejni tvorac ovog projekta, dok smo obilazili teren, bila sam pozitivno iznenađena sa kakvim sve potencijalima raspolaže TK. Brojne firme koje smo posjetili u prethodna dva mjeseca, svojim radom i uspjehom, mogu parirati većini kompanija iz EU. Neke od njih izvoze i po 80 % i čak 90 % svojih proizvoda, a neke u preko 16 evropskih zemalja, kazala je Mehmedović.

Cilj je bio da se ta pozitivna priča prikaže i da se vidi da na području  TK ljudi uspješno posluju, razvijaju svoj biznis.  Dakle, ovaj kanton ima čime da se pohvali kada su privredni potencijali u pitanju, što je i prikazano u pomenutom videu.

Multimedijalni video sadrži kadrove privrednih potencijala ovog  kantona iz različitih oblasti industrije što podrazumijeva i uspješne primjere privrednih subjekata kao i subjekata poduzetničke infrastrukture (poslovne zone, poslovni inkubatori, tehnološki park i sl.).

U videu su prikazani resursi kojima TK obiluje: rudarski i energetski sektor, industrije: metalna, hemijska, prerađivačka, drvna, tekstilna, prehrambena itd, prikazane su i poslovne zone, te pozitivni ekonomski parametri, kao i prednosti za investiranje.

Navedeni su neki od  uspješnih  primjera poslovanja, poput kompanija Solana Tuzla, Sisecam Soda d.o.o Lukavac, Rudnik mrkog uglja Banovići, Rudnik soli Tuzla, Unis Tok d.o.o. Kalesija, Lafat komerc d.o.o Kalesija, Izazov d.o.o Kalesija , Kismet d.o.o. Doboj Istok , Proggeti Bosnia d.o.o Tuzla, TMD Hanibal,Gradačac,  Menprom d.o.o Tuzla, Tehnograd-company d.o.o Tuzla, Fabrika cementa Lukavac d.d. Lukavac, Herceg d.o.o. Srebrenik, JP Spreča d.d. Tuzla, Tehna d.o.o. Gračanica, DKR, Njemački centar za robotiku, Tuzla i dr.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh