fejm.ba

Vijesti

U TK u 2018. godini krv darivalo 15.775 osoba

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Informaciju Ministarstva zdravstva o obezbjeđivanju rezervi krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnosti obezbjeđenja krvi kao lijeka za 2018. godinu.

U toku prošle godine ukupan broj dobrovoljnih davalaca krvi iznosi 15.775, od čega 3.175 davalaca krvi nije ispunilo kriterije za davanje krvi. Iz toga proizlazi da je krv darovalo 12.600 davalaca.

Kada su u pitanju planske akcije dobrovoljnog davanja krvi, procenat realizacije predviđenih količina krvi prikupljene ovim putem iznosi niskih 35,9 posto, što ukazuje na potrebu unapređenja ove vrste aktivnosti, saopćeno je iz Vlade TK.

Promocija dobrovoljnog davanja krvi i dalje se najvećim dijelom radi u organizacijama Crvenog krsta TK, kroz razne aktivnosti i projekte koji su u 2018. godini značajno umanjeni zbog nedostatka sredstava za njihovu realizaciju. Kao neophodnost se nameće usmjeravanje svih aktivnosti ka omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi kroz planski organizirane akcije, koje su najpogodnije u smislu blagovremene i adekvatne pripreme krvi i lijekova od krvi.

Također, konstantan cilj mora biti očuvanje stalnih, sigurnih davalaca krvi, koji su iz populacije niskog rizika od mogućeg prijenosa zaraznih bolesti, a na principima humanosti, solidarnosti, anonimnosti i besplatnosti preporučenim od svjetskih zdravstvenih i humanitarnih asocijacija i organizacija, navodi se u Informaciji.

Ono što ohrabruje jeste da je novi Zakon o radu ponovo ustanovio je pravo radnika-dobrovoljnog davaoca krvi, da za svako darivanje krvi ima pravo na najmanje jedan dan plaćenog odsustva. Ovakvim zakonskim rješenjem stvaraju se pretpostavke za povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi, te je provođenje navedene odredbe jako bitno za dalji rast broja dobrovoljnih davalaca krvi.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona će u narednom periodu sve pravne subjekte upoznati sa odredbama Zakona o radu koje se tiču dobrovoljnog davalaštva i prava dobrovoljnih davalaca krvi, te će prilikom izrade Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog  osiguranja Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, nastojati da osigura sredstva namijenjena Crvenom križu Tuzlanskog kantona, a u svrhu planiranja, organiziranja i realizacije akcija  dobrovoljnog davanja krvi na području Tuzlanskog kantona.

Današnjim zaključkom Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je zaduženo da, u saradnji sa Crvenim križom Tuzlanskog kantona i Poliklinikom za transfuziologiju JZU  UKC Tuzla, u planu akcija dobrovoljnog davanja krvi za 2020. godinu, planira i realizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u institucijama Tuzlanskog kantona.


BH Telecom
Na vrh