fejm.ba

Ekonomija

U TK počela isplata poljoprivrednih poticaja

Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona danas je počelo s isplatom kantonalnih poticaja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministar finansija Suad Mustajbašić naveo je da je današnja isplata prvi dio poticaja koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK obradilo i koji su dostavljeni Ministarstvu finansija.

– Radi se o poticajima za proizvodnju kukuruza, proizvodnju kornišona za industrijsku preradu, proizvodnju merkantilnog krompira, proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru i proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru – rekao je Mustajbašić, ističući da je ukupan iznos danas isplaćenih poticaja 784.675,90 KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić izjavio je da će u narednim danima biti nastavljeno s isplatom novčanih podrški, a konačan plan je da do kraja tekuće godine izmire kompletan iznos novčane podrške za 2019.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović naglasio je da je opredjeljenje Vlade da, za razliku od prethodnih perioda, novčani poticaji za podršku poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu budu realizovani do kraja te godine.

Nacrtom budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. za poticaje primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji je planirano 400.000 KM više nego što je to bio slučaj u 2019., saopćeno je iz Vlade TK.


BH Telecom
Na vrh