fejm.ba

TK

U TK 17 novozaraženih koronavirusom, poziv građanima da poštuju mjere

Jedan ljekar Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitettskog kliničnog centra Tuzla zaražen je koronavirusom, a uz njega i pacijent s područja grada Tuzla koji je smješten na Kliniku za interne bolesti – potvrdila je danas na vanrednoj pres-konferenciji ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba TK Dajana Čolić.

Ona je istaknula da zbog trenutno 17 novozaraženih na području Živinica i Tuzle, epidemiološka situacija na području TK postaje sve ozbiljnija.

Čolić navodi da je dosad testirano ukupno 10.245 uzoraka, a njih 130 je pozitivno na koronavirus. Trenutno su aktivna 44 slučaja koronavirusa, jedna osoba je hospitalizirana na UKC Tuzla, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

-U klasteru Živinice u mjestu Donja Lukavica imamo sedam aktivnih slučajeva. Imamo pet pozitivnih slučajeva s područja grada Tuzle, a koji su vezani za let iz Saudijske Arabije. U klasteru u mjestu Suha imamo 29 aktivnih slučajeva. Kada je u pitanju UKC Tuzla radi se o dvije osobe muškog spola. Radi se o pacijentu koji se javio s određenim tegobama na internu kliniku i on će biti prebačen na Infektivnu kliniku UKC Tuzla. Drugi pacijent je uposlenik Klinike za kardiovaskularne bolesti. Za sada imamo nepouzdane informacije odakle bi taj infekt mogao doći i o tome ćemo naknadno izvijestiti javnost – ističe Čolić.

Krizni štab Tuzlanskog kantona donio je Odluku da Univerzitetski klinički centar ostaje na 30 posto programa kojeg su dosad obavljali te da se testiranja kada je u pitanju pružanje usluge operativnih zahvata i dalje provode.

– Također, naš zaključak se odnosio i na vježbe za studente Medicinskog fakulteta i drugih srodnih visokih škola. Naš stav je prvo bio da se njima trebaju omogućiti vježbe, jer je to i zakonska obaveza kako bi mogli ovjeriti semestar. Međutim, s obzirom na ovakvu situaciju odlučili smo da je potrebno uraditi testiranja svih tih studenata. Poslali smo zahtjev prema Ministarstvu obrazovanja, kao i prema Medicinskom fakultetu da odrede koji je neophodan minimum vježbi koje studenti trebaju obaviti na Kliničkom centru kako bismo spriječili bespotrebno zadržavanje – kaže Čolić.

Krizni štab i Ministarstvo zdravstva upozorio je menadžmente svih zdravstvenih ustanova u TK na obavezu korištenja lične zaštitne opreme.

– Apelujemo na sve zdravstvene radnike da se odmah, ukoliko uoče pojavu simptoma na COVID-19, odmah jave Higijensko-epidemiološkoj službi nadležnog Doma zdravlja. Želim podsjetiti sve građane da je još na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravsta o obaveznom korištenju lične zaštitne opreme – upozorila je ministrica zdravstva TK.

Podsjeća da su krizni štabovi kantona ovlašteni da, ukoliko dođe do usložnjavanja epidemiološke situacije na njihovom području, donesu dodatne restriktivne mjere.

-Takvim mjerama mi još uvijek nismo pribjegli sve u nadi da će naši građani poštovati preporuke koje su na snazi – poručila je.


BH Telecom
Na vrh