fejm.ba

Društvo

U Sarajevu održan protest zbog učestalih napada na novinare

Sarajevski novinari danas su izašli na proteste kako bi ukazali na sve učestalije napade na medijske djelatnike diljem BiH.

Novinari su se okupili ispred sjedišta Fudbalskog kluba “Sarajevo”, a zatim su nezadovoljstvo pokazali i ispred Tužilaštva KS i Parlamenta BiH.

Protest je održan nakon prošlosedmičnog napada na novinare portala Radiosarajevo.ba

Kako je kazao član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo Faruk Vele, sarajevski novinari na ovaj način žele izraziti podršku svim novinarima koji su u BiH doživjeli napade ili prijetnje, poput Gordane Katane, Melihe Smajkić, Vladimira Kovačevića i drugih.

– Naše društvo mora osuditi napade na novinare, napad na portal Radio Sarajevo je samo povod okupljanja – rekao je Vele.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto naglašava da veliki broj napada na novinare završava bez adekvatne kazne.

– Kada analizirate situaciju u proteklih desetak godina, vidjet ćete zastrašujući podatak da je u tom periodu bilo pedesetak ozbiljnih napada na novinare koji su imali elemente krivičnog djela. Svi ti slučajevi su zastarjeli, odbacivani u ranoj fazi ili su izricane veoma blage kazne. Dojam je da je napad na novinare društveno prihvatljiva norma i da svako ko je nezadovoljan radom novinara može uzeti stvari u svoje ruke – izjavio je Forto.

Forto dodaje da bi Parlamant FBiH uskoro trebao ozbiljno pristupiti izradi zakona koji bi napad na novinara kvalifikovao kao napad na službenu osobu.

– I postojeći zakoni bi pružili dovoljnu zaštitu novinarima kada bi postojala volja da se provode. Ukoliko ne pronađemo adekvatno rješenje za ovaj problem, bojim se pomisliti šta je sljedeće – zaključio je Forto.


BH Telecom
Na vrh