fejm.ba

BiH

U RS se kazna do godinu dana zatvora može da zamjeni za rad u javnom interesu

Osuđenici u Republici Srpskoj (RS), kojima je presuđena kazna zatvora od najviše jedne godine, uskoro će moći da traže da im se ona zamjeni za rad u javnom interesu, potvrdili su danas predstavnici entitetskog Ministarstva pravde.

Rad u javnom interesu, kao vrsta alternativne mjere, predstavlja jednu od krivičnih sankcija koje se mogu izreću učiniocu krivičnog djela.

Pitanje izricanja rada u javnom interesu propisano je članom 70. Krivičnog zakonika RS, a realizovat će se u saradnji s preduzećima koja se prijave na javni konkurs resornog ministarstva.

Pomoćnik ministra pravde Pero Dunjić je rekao da se rad u javnom interesu predlaže kao mogućnost kako osuđenici na kazne do godinu dana ne bi morali da izgube svoj stalni posao.

-I dalje će moći da rade svoj posao u firmama u kojima su radili, a poslije radnog vremena ili vikenda bi radili kako bi nadoknadili i vrijeme na koje su osuđeni – kazao je on.

Rad takvih osuđenika pratit če posrednici, a u firmama gdje se obavlja rad u javnom interesu postojat će povjerenici.

-Za izvrešenje mjere rada u javnom interesu nadležno je Ministartsvo pravde, koje će će preko posrednika, osobe zaposlene u resoru za izvršenje krivičnih sankcija, direktno ostvarivati kontakt na terenu s osuđenom osobom i povjerenikom – rekao je inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS Nenad Mirkonj.

Dodao je da su povjerenici, osobe zaposlene u preduzećima, u kojima će se izvršavati mjera rada u javnom interesu.


BH Telecom
Na vrh