fejm.ba

BiH

U RS se kazna do godinu dana zatvora može da zamjeni za rad u javnom interesu

Osuđenici u Republici Srpskoj (RS), kojima je presuđena kazna zatvora od najviše jedne godine, uskoro će moći da traže da im se ona zamjeni za rad u javnom interesu, potvrdili su danas predstavnici entitetskog Ministarstva pravde.

Rad u javnom interesu, kao vrsta alternativne mjere, predstavlja jednu od krivičnih sankcija koje se mogu izreću učiniocu krivičnog djela.

Pitanje izricanja rada u javnom interesu propisano je članom 70. Krivičnog zakonika RS, a realizovat će se u saradnji s preduzećima koja se prijave na javni konkurs resornog ministarstva.

Pomoćnik ministra pravde Pero Dunjić je rekao da se rad u javnom interesu predlaže kao mogućnost kako osuđenici na kazne do godinu dana ne bi morali da izgube svoj stalni posao.

-I dalje će moći da rade svoj posao u firmama u kojima su radili, a poslije radnog vremena ili vikenda bi radili kako bi nadoknadili i vrijeme na koje su osuđeni – kazao je on.

Rad takvih osuđenika pratit če posrednici, a u firmama gdje se obavlja rad u javnom interesu postojat će povjerenici.

-Za izvrešenje mjere rada u javnom interesu nadležno je Ministartsvo pravde, koje će će preko posrednika, osobe zaposlene u resoru za izvršenje krivičnih sankcija, direktno ostvarivati kontakt na terenu s osuđenom osobom i povjerenikom – rekao je inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS Nenad Mirkonj.

Dodao je da su povjerenici, osobe zaposlene u preduzećima, u kojima će se izvršavati mjera rada u javnom interesu.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh