fejm.ba

Regija

U potresu u Albaniji 21 osoba poginula, 600 stanovnika zatražilo ljekarsku pomoć

Najmanje je 21 osoba poginula a oko 600 stanovnika je zatražilo ljekarsku pomoć u potresu koji je jučer pogodio Albaniju, saopćili su službeni izvori.

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.

Potres se osjetio u više zemalja, uključujući i južnu talijansku regiju Puglia.

Jedna je 30-godišnja žena spašena nakon 14-satne akcije, a dva sata prije policija je uklonila tijelo njene osmogodišnje kćeri, prenosi Reuters.

Hiljade ljudi sinoć je došlo provesti noć na nogometnom stadionu u Draču, na kojem je vojska postavila šatore.

Snažan potres pogodio je Albaniju 21. septembra prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sjever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije uzrokovao ljudske žrtve.

“Područja Drača i Thumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama”, rekao je ministar obrane Olta Xhacka.

Italija, Francuska, Rumunija, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći, rekao je Xhacka.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh