fejm.ba

Regija

U potresu u Albaniji 21 osoba poginula, 600 stanovnika zatražilo ljekarsku pomoć

Najmanje je 21 osoba poginula a oko 600 stanovnika je zatražilo ljekarsku pomoć u potresu koji je jučer pogodio Albaniju, saopćili su službeni izvori.

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.

Potres se osjetio u više zemalja, uključujući i južnu talijansku regiju Puglia.

Jedna je 30-godišnja žena spašena nakon 14-satne akcije, a dva sata prije policija je uklonila tijelo njene osmogodišnje kćeri, prenosi Reuters.

Hiljade ljudi sinoć je došlo provesti noć na nogometnom stadionu u Draču, na kojem je vojska postavila šatore.

Snažan potres pogodio je Albaniju 21. septembra prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sjever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije uzrokovao ljudske žrtve.

“Područja Drača i Thumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama”, rekao je ministar obrane Olta Xhacka.

Italija, Francuska, Rumunija, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći, rekao je Xhacka.


BH Telecom
Na vrh