fejm.ba

BiH

U ovoj godini prijavljeno više od 23.000 nezakonitih migranata u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je danas na sjednici Informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH u kojoj je navedeno da je u ovoj godini prijavljeno je 23.058 nezakonitih migranata.

Namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.356 migranata, dok je najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.644), Irana (3.583), Sirije (2.852), Afganistana (2.760), Iraka (2.077) i Libije (849).

Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Kako je navedeno u pripremi su objekti bivše tvornice “Bira” i lokacija bivšeg Đačkog doma “Borići” u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh