fejm.ba

Kultura

U okviru Festivala ‘Sarajevska zima’ koncerti u čast Beethovena

U okviru 36. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” bit će održani koncerti povodom 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić sastao se sa muzičarima koji pripremaju koncerte, a tom prilikom je profesor Muzičke akademije Dragan Opančić najavio vrhunske muzičke događaje.

Opančić je kazao da će najbolji studenti Muzičke akademije, uspješni mladi pijanisti školovani u klasi koju vodi, predstaviti pet klavirskih sonata Ludwiga van Beethovena u Domu oružanih snaga BiH i na trgu Austrijske kuće.

– Birali smo djela koja oslikavaju sve tri faze Beethovenovog stvaralaštva: mladalačku-virtuoznu, zrelu-dramatičnu i kasnu-ezoteričnu – naveo je Opančić.

Spahić je izrazio radost zbog izvanrednog programa i naglasio da bh. talenti, sjajni muzičari i orkestri kao što je Sarajevska filharmonija, obrazovne muzičke institucije i sarajevska publika zaslužuju da se konačno izgradi koncertna dvorana na Marijin-dvoru u kojoj će moći stvarati nova djela, saopćeno je iz Pres službe Festivala.


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh