fejm.ba

Ekonomija

U GIKIL-u instalirana najnovija oprema za kontrolu sadržaja uglja, koksa i koksnog gasa

U centralnoj laboratoriji GIKIL-a u rad su pušteni najsavremeniji uređaji za određivanje sadržaja sumpora u uglju i koksu, uređaj hromatograf za ispitivanje sadržaja u gasovima, te disk mlin za pripremu hemijskih analiza. Riječ je o proizvodima renomiranih proizvođača LEKO iz Amerike,  te AGILENT i RETSH iz Njemačke, saopćeno je iz ove kompanije.

Sva  ova mjerenja, pored potpune ulazne i izlazne kontrole kvaliteta sirovina, odnosno proizvoda, doprinijet će i dodatnom poboljšanju ekološke slike u GIKIL-u, jer će analize omogućiti brže dovođenje procentualnosti različitih komponenata u dozvoljene granice.

Pored toga, ovime je napravljen i značajan iskorak s ciljem poboljšanja uslova rada, jer će radnici od sada obavljati poslove u znatno zdravijem okruženju.

„Instrumenti koji su nabavljeni od prodajnih zastupnika iz Hrvatske i Srbije su uređaji prve klase i evo nakon dužeg vremena u GIKIL-u su stečeni uslovi za nabavku ovih izuzetno vrijednih aparata. Naši kupci traže najbolji proizvod, zahtjevi tržišta su sve strožiji, sve ove analize moramo raditi i po ISO standardima, tako da je korist višestruka. Aparati koji su stigli kao i oni za koje čekamo isporuku pomoći će da dobijemo tačne i brze rezultate, prije svega procenta sumpora. U toku je i nabavka aparata za analizu pepela, isparljivih materija i vlage, fiksnog ugljika, i to istovremenim mjerenjem čak 19 uzoraka“, kazao je Edib Džibrić, rukovodilac Sektora kontrole i kvaliteta.

O značaju ove investicije rado su govorili i saradnici iz susjednih zemalja.

„Instrument kojeg smo isporučili GIKIL-u služi za analizu uglja i koksa, a možda kao najbitiniji aspekt je ekološki doprinos jer na osnovu tačnog mjerenja znat će se i tačne emisije. Naša firma je zastupnik laboratorijske, ekološke i kompjuterske opreme renomirane američke kompanije i ovo je potpuno moderni aparat i prvi koji je instaliran u ovom regionu, tako da smo sretni da se baš radi o GIKIL-u“, kazao je Neven Kolinger, voditelj prodaje firme LabEKO iz Zagreba.

„Svakako da će GIKIL kroz ovakve investicije i spremnost za poboljšanje uslova u kontroli kvaliteta povećati vrijednost laboratorije, inventivnost i fleksibilnost, skratiti vrijeme pripreme uzoraka, povećati homogenost i reproducibilnost uzoraka, a konačni efekat će zasigurno biti i konkurentnost na svakom nivou. Imali smo zadovoljstvo da sarađujemo sa ovakvim timom i sve ovo će pomoći da GIKIL postane lider i u dijelu ekološke kontrole svojih sirovina i proizvoda“, kazala je Silvia Babarci, produkt menadžer firme Analysis iz Beograda.

Svi rezultati koji se dobiju u centralnoj laboratoriji GIKIL-a direktno će biti upućivani u fabriku Koksara s ciljem kontinuirane kontrole i poboljšanja rezultata rada.

„Nakon velikog broj završenih projekata kao i onih koji su u toku, i ova investicija je od velikog značaja za ispitivanje naših sirovina i proizvoda. Ono što je najvažnije jeste da ova oprema daje realne i tačne rezultate i s tim ciljem se modernizujemo, uz važnu činjenicu da ćemo ovime poboljšati i ekološke uslove, jer ćemo imati potrebnu kontrolu. Uz aparat za dređivanje reaktivnosti koksa i druge uređaje koji su nabavljeni ranije, ukupna vrijednost ove investicije u GIKIL-u iznosi oko 300.000 KM“, istakao je Huso Jašarević, direktor fabrike Koksara.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh