fejm.ba

Društvo

U Federaciji 5 posto manje prvačića nego prošle godine

Prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u školskoj 2019./2020. godini upisalo je 19.278 učenika, što je manje za 1.010 učenika ili 4,98 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Ove školske godine u Federaciji BiH ukupno je 182.282 učenika osnovnih škola, što predstavlja smanjenje za 1.771 učenika ili 0,96 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, pokazuje Informacija o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./20. godini koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ).

Informacija pored broja učenika u osnovnim i srednjim školama ove godine donosi podatke i o broju učenika u prethodnih pet školskih godina.

Bosansko-podrinjska županija u šestogodišnjem razdoblju bilježi povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, dok sve ostale županije bilježe smanjenje. Pritom, Sarajevska županija bilježi povećanje ukupnog broja učenika osnovnih škola u odnosu na ostale županije, priopćili su iz FMOZ-a.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u prvi razred srednje škole upisano je više učenika u tekućoj školskoj godini u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je u ostalim županijama upisano manje učenika u srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu.

U šestogodišnjem razdoblju sve županije, osim Tuzlanske, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, dok je ukupno na razini Federacije BiH u šestogodišnjem razdoblju došlo do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto.

Sarajevska županija u tekućoj školskoj godini ima više učenika u srednjim školama nego u prethodnoj školskoj godini, dok ostale županije imaju manji broj takvih učenika u odnosu na prethodnu godinu.

“Analizirajući podatke za županije u šestogodišnjem razdoblju evidentno je da je u svim županijama došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola za 23,27 posto”, navodi se u priopćenju.


BH Telecom
Na vrh