fejm.ba

Društvo

U Federaciji 5 posto manje prvačića nego prošle godine

Prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u školskoj 2019./2020. godini upisalo je 19.278 učenika, što je manje za 1.010 učenika ili 4,98 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Ove školske godine u Federaciji BiH ukupno je 182.282 učenika osnovnih škola, što predstavlja smanjenje za 1.771 učenika ili 0,96 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, pokazuje Informacija o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./20. godini koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ).

Informacija pored broja učenika u osnovnim i srednjim školama ove godine donosi podatke i o broju učenika u prethodnih pet školskih godina.

Bosansko-podrinjska županija u šestogodišnjem razdoblju bilježi povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, dok sve ostale županije bilježe smanjenje. Pritom, Sarajevska županija bilježi povećanje ukupnog broja učenika osnovnih škola u odnosu na ostale županije, priopćili su iz FMOZ-a.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u prvi razred srednje škole upisano je više učenika u tekućoj školskoj godini u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je u ostalim županijama upisano manje učenika u srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu.

U šestogodišnjem razdoblju sve županije, osim Tuzlanske, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, dok je ukupno na razini Federacije BiH u šestogodišnjem razdoblju došlo do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto.

Sarajevska županija u tekućoj školskoj godini ima više učenika u srednjim školama nego u prethodnoj školskoj godini, dok ostale županije imaju manji broj takvih učenika u odnosu na prethodnu godinu.

“Analizirajući podatke za županije u šestogodišnjem razdoblju evidentno je da je u svim županijama došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola za 23,27 posto”, navodi se u priopćenju.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh