fejm.ba

BiH

U banjalučkoj bolnici od koronavirusa liječi se 128 osoba, pet na respiratorima

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) ukupno se liječi 128 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa.

Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirana su 43 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod pet bolesnika zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvazivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 55 osoba sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici Trebinje zbrinuto je 12 pacijenata sa Covid-19 oboljenjem, u Doboju šest, pet u Prijedoru, četiri u bonici u Foči te u Istočnom Sarajevu dvije osobe.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u koje se smještaju osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Covida-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalazi se 117 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 23, u Domu učenika Bijeljini jedna i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, na Palama i u Foči nema smještenih osoba.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.604 osobe, a nadzor je završen kod njih 24.750.

Na sedam bh. graničnih prijelaza na teritoriji RS tokom 24 sata  ušla je 201 osoba, ukupno 203 su upućene u lokalne karantine, a trenutno se u karantinima na sedam bh. graničnih prijelaza nalazi ukupno 15 osoba.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a u saopćenju još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.


BH Telecom
Na vrh