fejm.ba

Društvo

Tuzla:Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta tokom Drugog svjetskog rata

Predstavnici Grada Tuzle, Jevrejske općine Tuzla, javnih preduzeća i ustanova te brojni građani, odali su počast žrtvama Holokausta, jučerašnjim polaganjem cvijeća na spomenik Suza, na mjestu nekadašnje željezničke stanice, odakle su u Drugom svjetskom ratu civili jevrejske nacionalnosti deportovani u koncentracione logore širom Evrope.

“Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta je izražavanje solidarnosti prema Jevrejima kao najvećoj žrtvi nacističkog genocida u Drugom svjetskom ratu.
Istovremneo, radi se pružanju otpora onima koji su za zaborav. Ovo je borba protiv zaborava i pružanja otpora onima koji negiraju genocid.
Nećemo dopustiti da se negira genocid koji se desio nad Jevrejima i drugim narodima, ali i genocid koji se dogodio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu˝, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se 27. januar, na dan oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh