fejm.ba

Društvo

Tuzlanski kanton dobio četvrtu ‘pametnu’, obnovljenu i energetski efikasnu školu

FOTO:ILUSTRACIJA

Tuzlanski kanton dobio je četvrtu ‘pametnu’ školu potpuno obnovljenu i energetski efikasnu. Naime, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu bila je jedna od najvećih zagađivača u ovom gradu zbog grijanja na ugalj. Također, školu je zbog starosti bilo nemoguće zagrijati pa je njena obnova bila neophodna.

Dževad Udvinčić, domar i ložač u ovoj školi kazao je da je prije utopljavanja škola trošila i do 120 tona uglja za sezonu grijanja. Ove godine kada su krenuli s grijanjem na pelet potrošnja je u prosjeku do 320 kilograma peleta.

– Kada dođem ujutro u školu zateknem tople prostorije – kazao je Udvinčić, dodajući da su sve do prošle godine i stolarija i fasada bile u trošnom stanju te da je školu bilo nemoguće zagrijati. Zato je projekt utopljavanja jedne od najvećih osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu bio neophodan.

– Utopljavanjem škole dobili smo termoizolaciju vanjskih zidova, tavanskih površina kao i nove prozore i vrata. Zamijenjen nam je kotao i više se ne grijemo na ugalj nego na pelet – ispričao je domar.

Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu je jedna od šest ‘pametnih’, energetski efikasnih škola u BiH. Škola je dobila i menadžera koji se bavi upravljanjem energijom, a učenici pametnih škola odlaze i na natjecanja na kojima rade u promjeni navika u potrošnji energije.

– Veoma je važno reći da su ovakvi projekti stvorili nove inovatore među učenicima različitih škola u primjeni obnovljivih izvora energije. Mi se krećemo ka jednoj industrijskoj revoluciji koja će podrazumijevati primjenu tehnologija u svim segmentima života pa i u obrazovanju. Ovim projektom pokazujemo da će negdje oko pet hiljada korisnika i uposlenika imati bolje uslove za rad. Produktivnost na poslu će biti bolja zbog komfora koje su dobili – rekao je Edin Zahirović, program menadžer Centra za razvoj i podršku Tuzla.

Važno je naglasiti da projekt pametnih škola koji se implementira u BiH i Hrvatskoj predstavlja početak međunarodnih i međuregionalnih projekata.

– Najbolja suradnja se postiže upravo kroz ovakve projekte. Ovdje vlada jedna veoma važna razmjena znanja. Ljudi se upoznaju i djeca surađuju između sebe, ali i škole. Stvaraju se nova prijateljstva i to je sigurno najveća vrijednost i najveća dobit čiji će se efekti vidjeti za par godina – ističe Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Energetska obnova škole u Gradačcu realizirana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“. Projekt se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora. Projekt sufinansira Vlada TK.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh