fejm.ba

Društvo

Tulumović: Objava knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ je čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje

„Objava knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora Ilije Brankovića, a u organizaciji najviših državnih organa Republike Srbije je čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje, a sve sa ciljem relativizacije sudskih presuda i namjernog vrijeđanja porodica ubijenih djevojaka i mladića.

Te nesretne večeri 25. maja 1995. godine, s kolegama Zoranom Jerkićem, vaskularnim hirurgom i Mensurom Hadžibeganovićem, pedijatrom, sam bio na dječijem igralištu na Slatini (naselje u centralnom dijelu Tuzle).

Jasno smo čuli  da je te večeri, oko 21 sat, prva granata, ispaljena sa Ozrena, pala u rijeku Jalu, u blizini studentskog doma u Tuzli.

Druga granata, koju smo, kao užarenu loptu u zraku, vidjeli svojim očima, nažalost je pala u centar grada, na poznato okupljalište mladih „Kapija“.

Kolegi Jerkiću sam rekao da ne ulazi u stan, nego da odmah idemo u bolnicu, jer sam pretpostavljao, a nažalost to se i obistinilo, da će biti mnogo civilnih žrtava.

 

Kao sudionik ovog tragičnog događaja objavljivanje ove knjige vidim kao, iako indirektno, ipak jasno i nedvosmisleno priznanje odgovornosti najviših državnih organa u Srbiji, kao što je Ministarstvo odbrane, za dešavanja i zločine koji su se dešavali na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

 

Uz činjenicu da već godinama pružaju podršku i utočište brojnim ratnim zločincima, među kojima i osuđeniku za zločin na „Kapiji“ generalu Novaku Đukiću, organizacija i podrška objavi ove gnusne laži samo je posljednji u nizu sistemskih pokušaja negiranja ovog, ali i drugih zločina, što sigurno neće pomoći izgradnji bolje budućnosti za nove generacije s obje strane rijeke Drine.

 

Ovom prilikom želim odgovoriti i na nedavnu retoričku izjavu predsjednika Aleksandra Vučića „Tuzla i Tuzlaci su nekako uvijek naginjali više Beogradu i Srbiji, ali smo tu nit nekako uspeli da izgubimo nakon sukoba 90tih”.

Gospodine Vučiću, nakon svega što je Srbija učinila Tuzli i Tuzlacima u prošlosti, upravo su ovakvi potezi djela koja ne dopuštaju da se te „niti“ ponovno uspostave“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, a u vezi sa objavom knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh