fejm.ba

Svijet

Trump ponovo zaprijetio, Iran ga nazvao ‘teroristom u odijelu’

Tijelo generala Qassema Soleimanija dovezeno je u nedjelju u Iran, gdje se okupilo na hiljade ožalošćenih osoba uoči pogrebne povorke u Islamskoj Republici Iran u trenutku velike  političke napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je da će bombardirati 52 lokacije u Iranu ako se ta zemlja bude svetila za napade bespilotnim letjelicama koje su ubile Soleimanija u Iraku.

U petak je kriza između Teherana i Washingtona eskalirala, nakon višemjesečnih trgovinskih napada i prijetnji koje na širem području Bliskog Istoka uzrokovane povlačenjem Trumpa iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Iran je najavio “oštru osvetu” za napad, dok je Trump napisao na Twitteru da su SAD već “odredile 52 mjesta u Iranu (što predstavlja 52 američka taoca koje je Iran uzeo prije mnogo godina), od kojih su neka važna za Iran i iransku kulturu”, prenosi danas Associated Press (AP).

Iran ima 24 lokacije na Listi svjetske baštine UNESCO-a, a iako Trump nije identificirao ciljeve, najavio je da će te lokacije biti pogođene brzo i veoma jako.

Takvu Trumpovu izjavu Iran je osudio nazivajući ga “teroristom u odijelu”, piše Reuters.

– Poput ISIS-a, poput Hitlera, poput Džingisa! Svi mrze kulture. Trump je terorist u odijelu. Uskoro će naučiti da NIKO ne može pobijediti “veliku iransku naciju i kulturu” – napisao je na Twitteru ministar informacija i telekomunikacija Irana Mohammad Javad Azari-Jahromi.

Iranskog generala Abdolrahima Mousavija u nedjelju je citirala državna televizija koji je kazao da SAD-u nedostaje hrabrosti za vojno suočavanje s Iranom.

No, dok su se mnogi Iranci okupili u znak odavanja počasti ubijenom generalu Soleimaniju, drugi su izrazili bojazan da bi to moglo gurnuti Iran u rat s velesilama.


BH Telecom
Na vrh