fejm.ba

Kultura

“Think Freedom” Edine Selesković osvaja Evropu: Umjetnička instalacija postavljena u Slovačkoj

Renomirana umjetnica Edina Selesković otvorila je u petak 14. juna 2019. godine u slovačkom centru kulture Banská Štiavnica izložbu Think Freedom.

Umjetnička instalacija je tako postavljena u 11. po redu gradu domaćinu u Evropi i do sada je najveća i najkompleksnija postavka ovog projekta. Misiju slobode svojim dolaskom su podržali američki ambasador u Slovačkoj, Adam Sterling, gradonačelnica Grada Banská Štiavnica, Cătălin Flutur, te guverner distrikta Banská Bystrica, Ján Lunter. Podršku projektu je dao i Milan Lukáč, poznati slovački skulptor.

Renomirana umjetnica Edina je sa studentima arhitekture iz Bratislave radila na dizajnu i postavljanju same instalacije, dok je stotine djece iz tri slovačka grada preko Think Freedom poslalo poruke mira i ljubavi.

Kroz ovaj projekat Ambasada SAD obilježava 30. godišnjicu pada Berlinskog zida.

Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu.

Edina Selesković je diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi širom Sjedninjenih Država, te u Europi i Aziji.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh