fejm.ba

Društvo

Svjetske cijene hrane rastu četvrtu godinu zaredom

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku 182,5 bodova tokom  januara, što predstavlja porast od otprilike 0,7 posto u odnosu na decembar i 11,3 posto je veći u odnosu na januar 2019., navodi se u izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Biljna ulja, šećer i brašno računaju se kao glavne stavke indeksa kojim se prate mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, saopćeno je iz FAO-a.

FAO-ov indeks cijena povrća povećao se za sedam posto u januaru, što je najveće povećanje u posljednje tri godine. Cijene ulja palme, soje, suncokreta i uljane repice također su porasle. Cijene su počele veoma blago opadati u drugoj polovini januara, odražavajući nesigurnosti na tržištima, potencijalni utjecaj nedavnog izbijanja koronavirusa i trgovačkih tenzija između Indije i Malezije.

Indeks cijena šećera porastao je za 5,5 posto, potaknut očekivanjima o znatno nižoj proizvodnji šećera u nekoliko glavnih zemalja proizvođača. Povećanje je ublaženo kontinuiranim slabljenjem brazilske valute i nedavnim padom cijena sirove nafte, što utiče na potražnju šećerne trske za proizvodnju etanola.

Indeks cijena žitarica porastao je 2,9 posto u odnosu na decembar, vođen višim cijenama pšenice, zatim kukuruza i riže, većim dijelom zbog veće potražnje u nekoliko zemalja.

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 0,9 posto, pod utjecajem velike uvozne potražnje za maslacem, sirom i obranim mlijekom u prahu.

U međuvremenu, indeks cijena mesa preokrenuo je 11-mjesečni rast i smanjen je 4,0 posto tokom januara zbog smanjene kupovine iz Kine i Dalekog Istoka, kao i velike izvozne dostupnosti svinjskog i goveđeg mesa.

 


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh