fejm.ba

Društvo

Svečano otvorena džamija Aladža, simbol Foče i remek djelo Islamske arhitekture

foto:aa

Fočanski dragulj, Aladža džamija jučer je svečano otvorena u povodu Dana džamija i 470. godišnjice kada ju je Hasan Nazir prvi put izgradio.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz regije i svijeta, bh.dijaspore, Fočaci koji su u srcu nosili tugu i bol zbog te džamije koja je porušena u agresiji na BiH 1992.godine. Danas je Aladža nikla iz pepela ruševina i opet će obasjati Foču.

Vrijednost projekta ponovne izgradnje džamije je oko pet miliona KM, a ponovna izgradnja je realizirana na osnovu protokola potpisanog 10. marta 2014. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović podsjeća da je projekt ponovne izgradnje Aladže džamije jedan od najznačajnijih projekata koji su realizirale Vakufska direkcija Islamske zajednice u  BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske, uz svesrdnu pomoć i saradnju bh.vakifa, Muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Foča.

Polaganje kamena temeljca obavljeno je 30. maja 2014.godine, a nakon obimnih pripremnih radova 14. decembra 2014. godine, počeli su radovi na ponovnoj izgradnji.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je za otvorenje Aladža džamije kazao da je to  “lijep ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj državi“.

Danas  će u Maglaju biti svečano otvorena Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija, izgrađena 1560. godine,

Tokom rata u BiH 1992.godine pretrpjela je velika oštećenja : evidentirani su proboji na kupolicama trijema, kao i na velikoj kupoli, dok je ‘kaca’ munare bila gotovo u potpunosti srušena.

Ovaj nacionalni spomenik BiH u periodu između 2012. i 2015. godine restauriran je  sredstvima Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh