fejm.ba

Ekonomija

Svečano otvoren Biznis forum Brčko distrikta

– Biznis forum Brčko distrikta BiH koji se ove godine održava na temu “Dijaspora za partnerstvo”, svečano je otvoren u petak u Domu kulture u Brčkom, a trajat će do subote, 5. listopada.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić kazao je kako je Biznis forum značajan za Distrikt i kako je potrebno stvoriti uvjete za povratak dijaspore na ovo područje i BiH s ciljem uključivanja u društvene ili gospodarske tokove.

“Znamo da danas mladi odlaze iz BiH i prema podacima ekonomski razlozi su na četvrtom mjestu i ti razlozi mogu biti prepreka i onima koji se žele vratiti na ove prostore. Glavni razlog današnjeg stanja je politička stabilnost i mi kao predstavnici vlasti moramo osigurati stabilno političko okruženje, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Očekujem zaključke s ovogodišnjeg Biznis foruma kako bismo stvorili preduvjete dijaspori i onima koji žele investirati u Distrikt”, kazao je Milić.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić koji je kazao kako se nada da će ovaj, treći po redu Biznis forum ponuditi konkretna rješenja i da će se do sljedećeg foruma dobiti formirani projekti.

“Dijaspora je skupila dovoljno znanja i iskustva i spremni su doći i zajedno s nama nastaviti graditi BiH. Nadam se da ćemo na ovom forumu doći do konkretnih rješenja i da ćemo se sljedeće godine vidjeti s već oformljenim projektima i imati značajne uspjehe iza sebe”, ustvrdio je Domić.

Direktor Biznis foruma Damir Bulčević istaknuo je kako Biznis forum ima za cilj na jednom mjestu okupiti akademsku i gospodarsku zajednicu kao i vladajuće strukture te strane i domaće investitore.

“Tema Foruma je dijaspora i mi ćemo kroz jedan film pokazati pozitivne prakse Distrikta i osoba koje su se vratile u Brčko i pokrenule biznis. U okviru Foruma prezentirat će se i strategija za suradnju Brčko distrikta BiH s dijasporom, koja je još u nacrtu, a ovo će nam biti izuzetna prilika da uključimo što više mišljenja kako bismo donijeli što bolje zaključke i kako bismo u budućnosti imali kvalitetnu suradnju s dijasporom”, kazao je Bulčević.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač u svom obraćanju naglasio je kako je Distrikt pogodno područje za investiranje i da suradnja s iseljeništvom može samo doprinijeti boljoj razvijenosti.

Svečanom otvaranju prisustvovale su i veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i predsjednica UNDP-a u BiH Steliana Nedera koje su kazale da Distrikt posjeduje veliki potencijal, ali kako je osim toga u ovoj lokalnoj zajednici, ali i na razini BiH potrebno formirati još bolje pogodnosti za one koji iz dijaspore žele poslovati na ovim područjima.

Biznis forum organiziran je uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, a u suradnji s projektom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske “Dijaspora za razvoj”, u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz tehničku podršku Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH kao i podršku Ekonomskog fakulteta u Brčkom i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

FENA


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh