fejm.ba

Kultura

Sutra počinje Međunarodni festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop‘ u Tuzli

Jedanaesti po redu Međunarodni festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop‘ bit će svečano otvoren u utorak, 23.7. u 19.00 sati, u Atelju Ismet Mujezinović u Tuzli, pozorišnom i fotografskom instalacijom “A Museum (Teatar)”, koja je inspirisana djelom Heinera Müllera, Hamlet-Mašina.

U ovoj pozorišnoj i fotografskoj instalaciji svaki posjetilac će odabrati jednu istorijsku fotografiju iz 20.stoljeća do danas, i jednu ili više riječi iz  Heiner Müllerovog djela, prevedenih na bosanski i engleski jezik. Fotografija će biti projektovana iza njih, dok budu pozirali ispred kamere, sami ili sa članovima svoje porodice. Na taj način će kreirati auto-portret, koji će biti zabilježen od strane fotografa. Performans je osmislila francuska producentica Clyde Chabot, koja je za medije danas izjavila “Za mene je ovo djelo poziv da svako od nas napiše svoj vlastiti život, a ne da se potčinimo ili da budemo u očaju. Ja se nadam da će građani Tuzle doći i napraviti svoj auto-portret. Svi oni koji dođu moći će biti dio instalacije. Fotografije iz Tuzle ćemo prikazati na sljedećim izložbama˝.

Ovaj projekat je nastao u okviru kulturne razmjene između gradova Tuzla i Saint-Denis (Francuska), zasnovane na potpisanom sporazumu o saradnji.

Program otvaranja festivala Kaleidoskop se nastavlja iste večeri u 21.00 sati u ljetnoj bašti Vrtić u sklopu Panonskih jezera, koncertom Mostar Rock School Band. Radi se o blues/rock bendu koji broji deset članova i izvodiće covere rock bendova iz 80-tih i 90-tih.

U srijedu, 24.7. u Međunarodnoj galeriji portreta posjetioce očekuje zanimljiva izložba mladog, talentovanog umjetnika/fotografa Marija Ilića, koji će prikazati svoj rad pod nazivom ‘U Iščekivanju’, a pored izložbe prikazat će i knjigu na kojoj je radio  u sklopu svog diplomskog rada na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Izložba se bavi ljudima u trećoj životnoj dobi. „Kroz izložbu i knjigu se bavim vječitim pitanjem životne prolaznosti“, izjavio je Mario Ilić, te se posebno zahvalio Gradu Tuzli, Gradonačelniku i Organizacionom odboru festivala na ukazanom povjerenju i prilici da izlaže u okviru Kaleidoskopa.

“Na festivalu će učešće uzeti preko 80 umjetnika iz pet zemalja. Svake godine se trudimo da pružimo priliku brojnim tuzlanskim umjetnicima. Vjerujemo da će festival Kaleidoskop i ove godine zadržati svoj kvalitet. Zahvaljujemo građanima na razumijevanju koje su pokazali tokom prethodnih deset festivala, te ih molimo da ga pokažu i ove godine jer su koncerti tokom tri dana festivala predviđeni da traju do 2 sata ujutro“, izjavila je Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

 

Progam 11. Međunarodnog festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop‘ u Tuzli možete preuzeti na: http://kaleidoskop.ba/program/ .

Ulaz za sve posjetitelje tokom trajanja festival je slobodan.


BH Telecom
Na vrh