fejm.ba

Društvo

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli četvrti put državni prvaci u simuliranom suđenju

U periodu od 09.-12.12.2018. godine, u hotelu Termag na Jahorini, održano je sedmo po redu državno takmičenje u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava, u organizaciji Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenja zakona i Ministarstva pravosuđa SAD-a, kroz Program za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u prekomorskim zemljama.

Učešće na takmičenju uzeli su pravni fakulteti sa Univerziteta u Sarajevu, Zenici, Banja Luci, Tuzli, Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, sa preko 50 studenata i članova akademskog osoblja.

Članovi Moot Court kluba ‘Universitas’ Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli osvojili su prvo mjesto, čime su se, po četvrti put, okitili titulom državnog prvaka u ovoj oblasti, kao i nagradu za najbolji pisani podnesak aplikanta.

Učešću na pomenutom takmičenju prethodile su intenzivne pripreme na rješavanju komplesnog hipotetičkog slučaja iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, a baziranog na povredi prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pored izuzetnog poznavanja instituta krivičnog i krivičnog procesnog prava, propisanih zakonima Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom, studenti ovog fakulteta dobili su mnogobrojne pohvale sudijskih vijeća za komunikacijske i prezentacijske vještine kojima vladaju, kao i pravno logiciranje i kvalitet argumenata koje su upotrebljavali u svojim izlaganjima.

Učesnicima su se obratiti  Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH,  i Mirsad Crnovršanin, predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, koji su ukazali na   značaj aktivnog angažmana studenata u ovoj oblasti, s ciljem pružanja prilika i stvaranja mogućnosti za sticanjem praktičnih i teorijskih iskustava iz oblasti krivičnog i krivičnog procesnog prava, kroz poznavanje i primjenu nacionalnih zakonskih propisa, ali i međunarodnih akata.4

Nesebičnu pomoć i podršku u organizaciji ovog takmičenja pružila je i Ambasada SAD-a u BiH, u čije ime je učesnike pozdravio Goran Krnaich, rezidentni pravni savjetnik Ministarstva pravosuđa SAD.

Šestorku, koja je predstavljala Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i Moot Court klub ‘Universitas’ na pomenutom takmičenju čine: Hasanović Azra, Kavgić Amar, Kunić Selma, Mešić Faruk, Husić Amila i Andrić Paloma, predvođeni prof. dr. Dževadom Mahmutovićem. Pomoć i podršku ekipi u pripremama za pomenuto takmičenje pružile su i asistentice Iveljić Maja i Smajić Almira.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh