fejm.ba

Ekonomija

Šteta za turizam Banje Luke ogromna, otkazane proljetne manifestacije

Proljetne i ljetne turističke manifestacije u Banjoj Luci su otkazane zbog situacije nastale usljed pandemije koronavirusa, a evidentan je za sada tromjesečni gubitak koji će, najvjerovatnije, imati i produženo negativno dejstvo – upozorili su iz gradske Turističke organizacije.

S obzirom da su svi smještajni kapaciteti u Banjoj Luci prazni od polovine marta ove godine i da se kraj krize, uzrokovane korona virusom još uvijek ne nazire, realno je očekivati da će izostati prihod od boravišne takse za tri mjeseca (mart, april, maj) od kojih su očekivali gotovo 80.000 konvertibilnih maraka.

-Imajući u vidu da u Banjoj Luci od 16. marta ne rade smještajno-ugostiteljski kapaciteti, stornirane su avio-linije, kao i drumski saobraćaj te zatvoreni granični prijelazi, smatramo da će obim štete za turizam našeg grada biti ogroman – upozorili su iz Turističke organizacije.

Otkazan je majski “Ćevap fest“ te “Kozara etno“ i “Ljeto na Vrbasu“ planirani za juli, s obzirom da se već trebalo pristupiti realizaciji i organizaciji tih manifestacija, što nije moguće, kako iz epidemiološko-bezbjednosnog tako i finasijskog aspketa, jer se turističke aktivnosti, uključujući i organizaciju festivala i manifestacija, te suorganzacije različitih događaja, finansiraju iz prihoda ostvarenih uplatom boravišne takse koje uplaćuju hotelijeri, te vlasnici smještajnih kapaciteta, što sada nije moguće.

-Za sada smo ostavili otvoreno pitanje realizacije Međunarodne konferencije turizma 2020. koju organizuje Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku u saradnji sa JU Turistička organizacija grada Banja Luka.

Po ranijem dogovoru, taj skup je planiran u drugoj polovini septembra.


BH Telecom
Na vrh