fejm.ba

Svijet

Stanje u Španiji približava se onom u Italiji,dva bh. državljana čekaju izlazak

Španija je brojem mrtvih od 3.434 prestigla Kinu i postala nakon Italije najveće svjetsko žarište pandemije COVID-19 uzrokovanom virusom SARS-CoV-2. U zadnjih 24 sata 738 ljudi umrlo je od pandemije COVID-19, dok ta zemlja do danas registruje više od 5.000 izliječenih.

Prema dostupnim podacima na novi koronavirus pozitivno je sa današnjim danom 47.610 ljudi. Samo u Madridu je u zadnjih 24 sata zabilježeno 1.777 novih slučajeva zaraze, a u Kataloniji 1939. Zbog nedostatka prostora klizalište u Madridu je pretvoreno u mrtvačnicu.

Četiri velike kompanije: Telefónica, Inditex, BBVA i Iberdrola su se ujedinile da pomognu borbu proriv virusa te su putem logistike i veza sa Kinom u nabavku sanitarnig materijala uložili 25 miliona eura.

Na dezinfekciji objekata angažirano je 2.900 vojnika, a policija je potvdila da građani generalno poštuju mjere samoizolacije  te ih je kažnjeno samo 19.

Prema informacijama kojima raspolaže Ambasada Bosne i Hercegovine u Madridu, pet bh. državljana koji su prije par dana napustili zemlju stiglo je u BiH. Ostalo je još dvoje koji će pokušati da napuste Španiju ovih dana, što je neizvjesno jer je većina avio linija zatvorena.

Izuzetak je otvaranje avio linije između Španije i Italije kako bi se 900 Španjolaca iz Italije vratilo kući u Španiju.

Izvor: FENA


BH Telecom
Na vrh