fejm.ba

Društvo

Sojeničko neolitsko naselje u Tuzli na jesen će zasjati u novom ruhu

FOTO:FEJM

Piše: Fatima Mehmedović

Unikatno sojeničko neolitsko naselje u Tuzli ove godine  će biti obnovljeno, a rekonstrukcija tog arheološkog parka je u toku.

Riječ je o projektu vrijednom oko 400.000 KM,  koji će građanima i turistima ponuditi i neke nove sadržaje.

Ovaj jedinstveni arheološki park sa sojeničkim neolitskim naseljem smješten je u okviru kompleksa Panonskih jezera u Tuzli, a najveći je u ovom dijelu Evrope. Krajem 2020. godine zasjat će u novom sjaju.

Svojevrsni muzej na otvorenom baziran je na otkrivenim predmetima iz perioda neolita, a njegovo vrijeme nastanka potvrđeno je od Arheološkog instituta u Beču.

Arheološki park  krase  sojenice, odnosno kuće na drvenim stubovima, podignute na jezerima, obalama, rijekama ili močvarnim i vodoplovnim terenima. Tuzlansko sojeničko naselje podignuto je na močvarnom terenu nastalom od izvora vode, a prvi put je otvoren 2006. godine.

Sojeničko naselje u Gradu soli predstavlja rekonstrukciju načina života kakav je egzistirao na tom području  prije više od sedam hiljada godina, svojevrstan je prikaz historije ovog grada, a kroz ovaj park turistima se prikazuje i prva proizvodnja soli, po kojoj je Tuzla i dobila ime.

Rekonstrukcija Arheološkog parka odvija se u okviru projekta  “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije iz IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija, potvrdio je za Fejm.ba gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Obezbijedili smo 195.000 Eura od Evropske unije za rekonstrukciju Arheološkog parka u Tuzli. Imamo dobre prakse i isustva u projektima  EU i često iz susjednih država traže partnerstvo s nama. Mi smo prihvatili partnerstvom s gradom Užice, koji želi oponašati Arheološki park Tuzle”, pojasnio je Imamović.

Mi smo rekorderi u BiH po iznosu obezbijeđenih sredstava iz fondova za projekte EU”, dodao je.

Rekonstrukcija sojeničkog naselja u Tuzli

S obzirom na to da je drvena konstrukcija  dotrajala, bilo je nužno rekonstruirati ovaj jedinstveni muzej smješten kraj Panonskih jezera.

Po  riječima Imamovića rekonstrukcija podrazumijeva mijenjanje kompletne platforme, zamjenu nosive strukture, kućica, krovišta itd.

Najavio je da će ovaj projekat podrazumijevati instalaciju audio-vizuelne opreme i rasvjete, ambijentalno/hortikulturnog uređenja argheološkog parka, zatim gradnju oglednog arheološkog nalazišta za djecu, izradu različitih figura koje se nalaze u sojenicama i oko njih, nabavci opreme, unapjređenju geološke postavke, koja je kao i arheološki park u sklopu kompleksa Panonskih jezera.

Predviđena je i produkcija  animiranog filma, izrada turističkih publikacija, te  razmjena posjeta djece iz škola Tuzle i Užica, uz obuku turističkih vodiča.

Radovi na rekonstrukciji sojeničkog naselja povjereni su  jednoj maloj građevinskoj firmi iz Tuzle, čiji radnici i u vrijeme COVID-19 krize imaju osiguran posao i vrijedno rade na rekonstrukciji, uz poduzimanje svih mjera zaštite.

Realizacija ovog projekta planirana je u ljeto ove godine, ali zbog pandemije  za očekivati da će ovaj, kao i svi drugi biti  prolongiran do jeseni.

25. april 2020

Izvor: Fejm/Fatima Mehmedović


BH Telecom
Na vrh