fejm.ba

Ekonomija

Skupština TK usvojila Budžet za 2020, najveći do sada

Piše: Fatima Mehmedović

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Budžet ovog kantona za narednu godinu. Budžet je podržalo 19 zastupnika vladajuće većine, od njih 35.

Planirani prihodi su u iznosu oko 432 miliona KM, a u odnosu na 2019. godinu veći su za ok0 27 miliona KM, dok je Budžet u odnosu na Nacrt uvećan za oko 15 miliona KM.

Ministar finasija TK , Suad Mustajbašić  naglasio je da je Budžet za narednu godinu najveći do sada, napomenuvši da je Kantonalna vlada dočekala obaveze sa nivoa Federacije, poput Zakona o pravima boraca, koji predviđa naknadu za borce.

Nakon 10  godina dogovoreno je sa sindikatima da se oblast uprave regulira donošenjem novog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, što je rezultiralo povećanjem od oko 9 miliona KM, dodao je Mustajbašić.

Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK

Zastupnik SDA u Skupštini TK, Midhat Čaušević naveo je da je Budžet struktuiran da ima razvojnu komponentu, socijalnu komponentu i u isto vrijeme odražava kontinuitet stabilizacije ekonomskih prilika na području TK, ocijenivši da je ovaj Budžet iskorak u odnosu na dosadašnje.

Istaknuo je da je u odnosu na prethodni budžet evidentno povećanje sredstava, kada je u pitanju odnos prema mladima, napominjući da su prvi put u kantonalnom budžetu predviđena sredstva koja garantiraju dodatna prava demobilisanim borcima, povećana su sredstva za razvoj privrede.

Opozicija,  kako je naveo Dževad Hadžić, predsjednik kluba poslanika  SDP-a u Skupštini TK, smatra da ovaj Budžet nije realan, ističući da nedostaje saglasnost Federalnog ministarstva finansija za oko 20 miliona KM.

Mišljenja je da mnoga  povećanja sredstava, koja su navedena u Budžetu  ne prati jasna politika šta će u konačnici dati.

-Nemamo jasnu viziju niti očekivane rezultate od tog Budžeta, naglasio je, ocijenivši taj Budžet potrošačkim kojim je pokušano da se zadovolji što veći broj korisnika, kazao je Hadžić novinarima.

 


BH Telecom
Na vrh