fejm.ba

Politika

Skupština TK sutra će imenovati novu vladu

FOTO:FEJM

Nakon dugog perioda neizvjesnosti na pomolu je potvrđivanje sastava nove Vlade TK. Naime, na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona, na zahtjev trećine poslanika u ovom tijelu, za sutra u deset sati zakazana je sjednica kantonalne Skupštine hitnog karaktera sa jednom tačkom dnevnog reda a to je razmatranje prijedloga odluke o konačnom potvrđivanju Vlade najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

– Vlada u narednom periodu treba napraviti neke pozitivne korake prije svega u realnom sektoru, odnosno pomoći da ovaj dio države kao i uvijek bude neki zamajac čitavog razvoja Federacije BiH – rekao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Konsultacije o personalnim rješenjima za ministarska mjesta s političkim subjektima okupljenim oko nove koalicije u TK intenzivirane su ovih dana, a mandatar kantonalne Vlade upoznat sa biografijama, odnosno kandidatima za buduće ministre u novoj vladi.

– Za sada je to jedan zadovoljavajući sastav, ima i mlađih i starijih, ima ljudi s iskustvom koji će svakako doprinijeti nekakvom kvalitetnijem radu Vlade TK – ističe mandatar Denijal Tulumović.

SDA će u novoj vladi, pored premijera, imati i četiri ministra. Nezvanično, Srđan Mićanović iz Tuzle kandidat je za ministra kulture, sporta i mladih. Fahreta Brašnjić, nastanjena u Tinji kod Srebrenika, kandidirana je za ministricu obrazovanja i nauke. Suad Mustajbašić iz Teočaka kandidat je SDA za ministra finansija. Kandidat SDA za ministra pravosuđa i uprave je Elvir Herčinović iz Gradačca.

Demokratska fronta kandidirala je Dajanu Čolić iz Lukavca za ministricu zdravstva. Elvir Mujkanović iz Srebrenika kandidat je DF-a za ministra za boračka pitanja.

Savez za bolju budućnost je za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice kandidirao Elvira Rožnjakovića iz Kalesije. Tuzlak Edin Buševac, profesor u Elektrotehničkoj školi Tuzla, kandidat je SBB-a za ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a Tuzla odlučio se za Sulejmana Brkića iz Lukavca za budućeg ministra unutrašnjih poslova, a za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložio je Mustafu Šakića iz Gračanice.

Stranka za BiH je za ministra za privredu u Vladi TK kandidovala Asmira Hasića iz Živinica, a za kantonalnog ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića iz Čelića.

Mandatar Vlade izjavio je kako od nove vlade očekuje timski i usaglašen pristup radu.


BH Telecom
Na vrh