fejm.ba

Politika

Skupština TK sutra će imenovati novu vladu

FOTO:FEJM

Nakon dugog perioda neizvjesnosti na pomolu je potvrđivanje sastava nove Vlade TK. Naime, na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona, na zahtjev trećine poslanika u ovom tijelu, za sutra u deset sati zakazana je sjednica kantonalne Skupštine hitnog karaktera sa jednom tačkom dnevnog reda a to je razmatranje prijedloga odluke o konačnom potvrđivanju Vlade najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

– Vlada u narednom periodu treba napraviti neke pozitivne korake prije svega u realnom sektoru, odnosno pomoći da ovaj dio države kao i uvijek bude neki zamajac čitavog razvoja Federacije BiH – rekao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Konsultacije o personalnim rješenjima za ministarska mjesta s političkim subjektima okupljenim oko nove koalicije u TK intenzivirane su ovih dana, a mandatar kantonalne Vlade upoznat sa biografijama, odnosno kandidatima za buduće ministre u novoj vladi.

– Za sada je to jedan zadovoljavajući sastav, ima i mlađih i starijih, ima ljudi s iskustvom koji će svakako doprinijeti nekakvom kvalitetnijem radu Vlade TK – ističe mandatar Denijal Tulumović.

SDA će u novoj vladi, pored premijera, imati i četiri ministra. Nezvanično, Srđan Mićanović iz Tuzle kandidat je za ministra kulture, sporta i mladih. Fahreta Brašnjić, nastanjena u Tinji kod Srebrenika, kandidirana je za ministricu obrazovanja i nauke. Suad Mustajbašić iz Teočaka kandidat je SDA za ministra finansija. Kandidat SDA za ministra pravosuđa i uprave je Elvir Herčinović iz Gradačca.

Demokratska fronta kandidirala je Dajanu Čolić iz Lukavca za ministricu zdravstva. Elvir Mujkanović iz Srebrenika kandidat je DF-a za ministra za boračka pitanja.

Savez za bolju budućnost je za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice kandidirao Elvira Rožnjakovića iz Kalesije. Tuzlak Edin Buševac, profesor u Elektrotehničkoj školi Tuzla, kandidat je SBB-a za ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a Tuzla odlučio se za Sulejmana Brkića iz Lukavca za budućeg ministra unutrašnjih poslova, a za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložio je Mustafu Šakića iz Gračanice.

Stranka za BiH je za ministra za privredu u Vladi TK kandidovala Asmira Hasića iz Živinica, a za kantonalnog ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića iz Čelića.

Mandatar Vlade izjavio je kako od nove vlade očekuje timski i usaglašen pristup radu.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh