fejm.ba

BiH

Skradno kod Busovače nakon poplave: Bilo je strašno, voda je nosila sve

FOTO:AA

Nakon poplava uzrokovanih jakom kišom i topljenjem snijega, koje su pogodile veći dio Bosne i Hercegovine proteklog vikenda, mnogi građani bore se sa ispumpavanjem vode iz svojih domova i čišćenjem mulja i blata koje su nanijele bujične vode.

Naselje Skradno kod Busovače u nedjelju je pogođeno poplavama, a stanovnici ovog mjesta danas čiste svoja dvorišta i kuće od vode i blata, javlja Anadolu Agency (AA).

Na terenu u mjestu Skradno nalaze se i pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite koji mještanima pomažu sa ispumpavanjem vode iz kuća i dvorišta.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak rekao je kako se situacija na prostoru Federacije BiH smiruje.

“Mi se nalazimo u Busovači od jučer popodne, kada se situacija smirila. Krenuli smo na uklanjanje vode, uspostavili smo sinoć kasno saobraćajnicu, ulaze i izlaze iz Busovače tako da je to bilo prioritet. Sada radimo na ispumpavanju vode iz i oko objekata i tu će biti danas čitav dan posla. Očekujemo da već tokom dana počnemo sa dopremanjem pitke vode za stanovništvo na području općine Busovača, jer će biti problema, a vidjet ćemo i sa ostalim strukturama da nam cisternama dovezu vodu”, kazao je Solak.

U ostatku Federacije BiH, kako je dodao, situacija se normalizovala i radi se na otklanjanju otpada i šuta, svega što je voda donijela. Na terenu su i građevinske mašine.

“Bitno je naglasiti da su padavine prestale, moguće je u toku dana da pada slaba kiša ili snijeg, kao što je ovdje, ali ne bi trebalo biti ništa značajnije”, rekao je Solak, dodavši kako su vodostaji rijeka u opadanju.

Ostale vode, Bosna i njene pritoke su u blagom opadanju, jutros oko 2 sata je bio peak od nekih 612 cm u Maglaju, a sada je već voda opala za nekih pola metra. I dalje ćemo biti prisutni  na terenu u Federaciji i borit ćemo se“, rekao je Solak.

Marinko Stapić, mještanin Skradnog, rekao je kako je ovo najveća poplava otkako on živi u ovom mjestu.

Ovo je najveća poplava, sinoć se dobro izlilo. Bilo je strašno, štete su velike, možete i sami vidjeti. Blato je veliko svuda, trebat će mi nekih 10 dana da očistim svoje dvorište. I prije se izlivala voda, ali nikada ovako”, rekao je Stapić.

Luca Stapić , 83-godišnja mještanka Skradnog, sjeća se poplave od prije 20 godina, a za ovu posljednju kaže da je bila strašna.

“Nosilo je i drvo i sve. Preksinoć kad je počeo vjetar duvati, to je bila strahota. Jutro poslije je počela poplava i poplavilo sve redom. Sve što je bilo u donjem spratu i podrumu, sve je propalo, namirnice i sve, ljetna kuhinja je isto sva propala”, rekla je Stapić.

Mještanima u narednim danima preostaje čišćenje mulja, blata i vode koje je rijeka Kozica, pritoka Lašve, nanijela u ovom mjestu, te saniranje šteta od poplava.

Općina Busovača jučer je proglasila stanje prirodne nesreće.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh